Tvrtke i tržišta
StoryEditor

OTP Grupa novi je vlasnik Zagrebtowera

25. Ožujak 2024.
Zagrebtower, Radnička cesta

CPI Property Group prodala je u kratkom razdoblju i treću uredsku nekretninu u Hrvatskoj, Zagrebtower, nastavivši tako s preslagivanjem svog nekretninskog portfelja. Naime, najprije je u prosincu 2023. godine prodala Eurocenter Atlantic Grupi, a u potom u veljači ove godine i uredsku zgradu Grand Center Office smještenu u Radničkoj ulici u Zagrebu.  

Kupac Zagrebtowera je OTP Grupa, koja namjerava zadržati dosadašnju namjenu poslovnog tornja. Inače, spomenuti neboder sagrađen je 2006. godine, površine je oko 26 tisuća četvornih metara, a sastoji se od garaže, prizemlja i 22 kata te aneksa od devet etaža.  

Ovaj poslovni neboder  CIP Property Group, odnosno njezina tvrtka kćer S IMMO AG, kupila je 2020. godine, netom nakon što je akvirirala i Hoto tower. Iz S IMMO-a tada su naveli da se na uredsko tržište šire zbog ubrzane potražnje za vrhunskim uredima u ovoj regiji te objasnili da je to logičan nastavak kompanijske strategije. No, strategija se očigledno u međuvremenu promijenila jer uz navedene tri poslovne zgrade, CIP Property Group traži kupca i za Hoto tower.  

Pretpostavlja se da su ove transakcije rezultat sređivanja bilance CPI Group-e, budući da nakon niza preuzimanja kompanija mora svesti dug na poželjnu razinu ispod 40 posto.  

CPI Group-a nedavno je prodala i Sunčani Hvar kupcu iz Abu Dhabija, Eagle Hillsu. Grupacija je inače u vlasništvu češkog poduzetnika s Forbesove liste Radovana Viteka. 

Tržište uredskih nekretnina u Hrvatskoj trenutno je u uzlaznoj putanji - stopa nepopunjenosti uredskog prostora je na povijesno niskim razinama te iznosi samo tri posto. Prosječna cijena najma ureda A klase iznosi 14 eura po četvornom metru.

22. travanj 2024 15:34