Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rumunjski TeraPlast preuzeo Optiplast, trećeg najvećeg hrvatskog proizvođača fleksibilne ambalaže

10. Listopad 2024.
TeraPlast preuzeo Optiplast foto Shutterstock

Rumunjski TeraPlast, lider na regionalnom tržištu građevinskih materijala i ambalaže, objavio je danas značajan korak u svojoj strategiji širenja preuzimanjem većinskog udjela u Optiplastu, jednom od vodećih hrvatskih proizvođača fleksibilne ambalaže. TeraPlast je time stekla 70 posto udjela u Optiplastu, što omogućava širenje poslovnih operacija i jačanje pozicije u industriji fleksibilne ambalaže, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnim tržištima.

Vrijednost transakcije procjenjuje se na oko 13 milijuna eura, s mogućnošću prilagodbe ovisno o neto radnom kapitalu, gotovini i dugovima Optiplasta na datum zaključenja transakcije. Da je transakcija zatvorena na datum 30. lipnja 2024., vrijednost bi bila oko 9,5 milijuna eura​. 

Ugovor također uključuje mehanizam prilagodbe cijene vezan uz subvencije koje Optiplast treba primiti za projekt instalacije fotonaponskih panela, što pokazuje predanost održivim rješenjima unutar kompanije. Ova akvizicija dolazi nakon što je TeraPlast uspješno prikupio 20 milijuna eura putem povećanja temeljnog kapitala, što je omogućilo kompaniji dodatnu financijsku stabilnost za daljnje širenje i akvizicije. S ovim financijskim okvirom, TeraPlast sada ima značajnu fleksibilnost za daljnje akvizicije, što je ključno za ostvarenje njihove dugoročne strategije.

Optiplast, koji već više od 35 godina posluje u industriji ambalaže, igra ključnu ulogu u jačanju portfelja proizvoda TeraPlasta s obzirom da je riječ o tvrtki koja proizvodi fleksibilnu ambalažu s kapacitetima proizvodnje od preko 10.000 tona godišnje, čime se značajno povećavaju proizvodni kapaciteti TeraPlasta u ovoj niši​.

- Ovim preuzimanjem Optiplasta proširujemo naše geografsko prisustvo i proizvodne kapacitete, koji sada premašuju 10.000 tona fleksibilne ambalaže godišnje. Ovo će nam omogućiti bolji pristup klijentima u Italiji, Grčkoj i Austriji, kao i tržištima zapadnog Balkana. Sinergija između Optiplasta i TeraBio Packa dovest će do bolje iskorištenosti naših kapaciteta i povećanja profitabilnosti - rekao je predsjednik uprave TeraPlasta, Dorel Goia

Jasno je da rumunjski TeraPlast vidi veliki potencijal u kombinaciji dviju kompanija, posebno u kontekstu povećanja proizvodnih kapaciteta i lakšeg pristupa zapadnoeuropskim tržištima. Optiplastov opseg poslovanja, zajedno s održivim inovacijama koje TeraPlast već provodi putem svoje podružnice TeraBio Pack, stavlja ih u idealnu poziciju za daljnji rast u segmentu ekološki prihvatljive ambalaže.

- Iznimno sam ponosan na ono što smo izgradili u proteklih 35 godina u Hrvatskoj i susjednim tržištima. Vjerujem da je Optiplast sada na prekretnici gdje trebamo napraviti sljedeći korak, a to činimo udružujući snage s TeraPlast grupom. Siguran sam da ćemo zajedno izrasti u snažnog regionalnog lidera koji će isporučivati visokokvalitetne ambalažne proizvode - kazao je Danijel Drčić, vlasnik i izvršni direktor Optiplasta.

U 2023. godini, TeraPlast Group i Optiplast ostvarili su stabilne financijske rezultate, potvrđujući svoje vodeće pozicije u industriji ambalaže.

TeraPlast, jedan od najvećih prerađivača polimera u jugoistočnoj Europi, ostvario je u 2023. godini prihod od 545 milijuna eura. Unatoč izazovnim uvjetima na tržištu, kompanija je nastavila s rastom, s naglaskom na svoj portfelj u građevinskim materijalima i ambalaži. Posebnu ulogu u prihodima imala je podružnica TeraBio Pack, koja se bavi fleksibilnim i održivim rješenjima u ambalaži. 

S druge strane, Optiplast je u 2023. godini 10 milijuna eura prihoda i 2,2 milijuna eura prilagođene EBITDA-e. Tvrtka proizvodi oko 5.000 tona ambalaže godišnje, od čega 25 posto izvozi na europska tržišta. Optiplast koristi između 60 posto i 70 posto recikliranih materijala u proizvodnji, što ga pozicionira kao važnog igrača u segmentu održive ambalaže​.

10. listopad 2024 20:32