Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Španjolska razmatra gašenje proizvodnje velikih industrijskih proizvođača

19. Rujan 2022.

Španjolska vlada mogla bi zbog energetske krize u Europi razmotriti i opciju zatvaranja proizvodnje u velikim industrijskim proizvođačima u razdoblju najveće zimske potrošnje, rekla je u ponedjeljak ministrica industrije Reyes Maroto.

Kompanije bi od vlade dobile financijsku naknadu, dodala je ministrica za španjolsku novinsku agenciju Europa Press. Za sada nema potrebe za zatvaranjem, naglasila je Maroto.

– Ako se odlučimo za mehanizme prekida (proizvodnje), koji trenutno nisu potrebni... i ta se opcija razmatra – rekla je, naglasivši ipak da je opskrba Španjolske energijom ove jeseni i zime osigurana.

Njemačka već počela smanjivati proizvodnju

Njemački proizvođači kemikalija i lijekova već smanjuju proizvodnju zbog visokih cijena energije i mnogi će možda biti prisiljeni staviti ključ u bravu, upozorila je prošli tjedan udruga VCI.

– Kemijsko-farmacetska industrija vrlo je jasno u drugom tromjesečju osjetila posljedice rata u Ukrajini: astronomske cijene energije, snažno uvećane troškove sirovina i kontinuirane probleme u opskrbi – upozorili su.

Proizvodnja će ove godine biti manja za 5,5 posto, a samo u kemijskom sektoru vjerojatno za čak 8,5 posto, pokazuju njihovi izračuni.

– Smanjenje proizvodnje prvi je korak. Budu li se određeni procesi morali u potpunosti ugasiti, možda se više nikada neće pokrenuti – rekao je predsjednik VCI-ja Christian Kullmann.

Prema VCI-ju, kemijski i farmaceutski sektor najveći su potrošači plina u Njemačkoj, s udjelom u potrošnji od 15 posto. Plin koriste kao pogonsko gorivo i kao sirovinu za daljnju preradu, primjerice u proizvodnji plastike, llijekova i umjetnih gnojiva.

18. travanj 2024 21:46