Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

18. Kolovoz 2024.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, posebice na Wall Streetu, jer inflacija u SAD-u popušta, što otvara prostor američkoj središnjoj banci za smanjenje kamatnih stopa već u rujnu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 2,9 posto, na 40.659 bodova, dok je S&P 500 skočio 3,9 posto, na 5.554 boda, a Nasdaq indeks 5,2 posto, na 17.631 bod.

Najnoviji podaci o potrošačkim i proizvođačkim cijenama pokazali su prošloga tjedna da inflacija u SAD-u i dalje postupno popušta, pa se polagano primiče Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.

Uz to, ulagače su ohrabrili podaci o rastu potrošnje, najvećeg pokretača bruto domaćeg proizvoda (BDP), a strahovanja od recesije splasnula su i zahvaljujući izvješću o padu nezaposlenosti, što pokazuje da je tržište rada i dalje snažno.

Zahvaljujući svim posljednjim gospodarskim pokazateljima, ulagači vjeruju da će američka središnja banka u rujnu početi smanjivati kamatne stope.

No, zbog strahovanja od recesije još nedavno se očekivalo da bi Fed kamate mogao smanjiti za 0,5 postotnih bodova, dok je sada puno izglednije da bi rez mogao biti za 0,25 postotnih bodova.

- Pozitivni gospodarski pokazatelji potaknuli su tržište jer su učvrstili uvjerenje ulagača da se recesija može izbjeći i da će Fed početi smanjivati kamate u rujnu - kaže Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments.

Zahvaljujući tome, prošloga su tjedna sva tri najvažnija indeksa zabilježila najveći tjedni dobitak u ovoj godini. Pritom su S&P 500 i Nasdaq porasli po prvi put u posljednjih pet tjedana.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,75 posto, na 8.311 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,4 posto, na 18.322 boda, a pariški CAC 2,5 posto, na 7.449 bodova.

16. rujan 2024 16:32