Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Vjekoslav Majetić (DOK-ING): Morate biti spremni prepustiti mjesto direktora drugoj osobi ako želite nastaviti rasti

14. Rujan 2023.
Vjekoslav Majetić

- Korporativno upravljanje je set pravila koji se razlikuje od kompanije do kompanije. Riječ je o formama, pravilima, koja trebaju biti stvarna i koje doista treba poštovati u poslovanju. Naime, pozicija obvezuje, vlasnik se mora odgovorno ponašati prema svojoj kompaniji.

Po meni to podrazumijeva meritokraciju, odvajanje vlasništva i upravljanja, fizičke i pravne osobe. Vi niste vlasnik financija, novca i obveza svoje kompanije, iako ste njen vlasnik - rekao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe, na panel raspravi ‘Korporativno upravljanje - iskustva hrvatskih poduzetnika‘ u sklopu predstavljanja programa EY Poduzetnik godine 2023. u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). 

image

Emil Tedeschi

foto

U raspravi su uz Tedeschija sudjelovali i Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave i suvlasnica Poslovne inteligencije, Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING i EY Poduzetnik godine 2022., Boris Centner, glavni savjetnik Uprave Erste banke za poslovanje s gospodarstvom i financijska tržišta i Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

- Razvojem kompanije shvatite da je potrebno posložiti sustav, definirati što je čiji posao, što rade vlasnici, što Uprava, što menadžment. Sukladno razvoju kompanije, sustav je potrebno revidirati i dodavati nove odbore, primjerice Nadzorni koji zakonski trebaju imati velike kompanije - rekla je Cvetić Oreščanin.

Objašnjavajući koliko je važno dobro posložiti hijerarhiju unutar poduzeća, Cvetić Oreščanin je dodala da je vrlo bitno revidirati poslovne sustave, korporativne i upravljačke politike unutar kompanije, ali i educirati sebe i ostatak zaposlenika u smjeru stvaranja poticajnijeg okruženja. 

image

Anite Cvetić Oreščanin

foto

Bankari ne gledaju samo brojke 

- Najkritičnija faza u životu kompanije je prijelaz iz male u veliku firmu, iz obrta u poduzeće. Morate zadovoljiti određene regulative, biti spremni prepustiti mjesto direktora drugoj osobi, koja ima iskustva u vođenju kompanija, dok se vi kao vlasnik povlačite s direktorske pozicije. Jedino na taj način možete rasti - rekao je Majetić.

image

Vjekoslav Majetić

foto

Bankarstvo, u drugu ruku, jedna je od industrija koje su iznimno regulirane propisima, objasnio je Boris Centner. Mnogi smatraju da bankari gledaju samo brojčane podatke o poslovanju, ali za rezultate je, dodaje, važno i okruženje - odnos vlasnika i zaposlenika, ljudski kadar. 

image

Boris Centner

foto

- Korporativno upravljanje odlično funkcionira u većim kompanijama, mala i srednja poduzeća tek trebaju savladati regulative - zaključio je Centner iz perspektive bankara.

Berislav Horvat iz konzultantsko-revizorske kompanije EY istaknuo je kako oni kao revizori vide korporativno upravljanje. 

- Čelnoj osobi svake kompanije iznimno je važno imati vanjskog neovisnog stručnjaka, revizora koji ga potiče da ostvari određene KPI-eve, koji s njim razgovara i savjetuje ga kako usmjeriti poslovanje, kako rasti, koje odbore je potrebno imati. Važno je imati savjetnika od povjerenja, čega brojne kompanije u Hrvatskoj još uvijek nisu svjesne - zaključio je Horvat. 

image

Berislav Horvat

foto
26. travanj 2024 16:03