Tvrtke i tržišta
StoryEditor

ZSE: Investitori će se pozicionirati pred objavu poslovnih rezultata kompanija

19. Veljača 2024.

Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuje se oprezno trgovanje, bez većih pomaka Crobexa, dok će investitori za nove smjernice pratiti kretanja na globalnim burzama i pozicionirati se pred objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija. Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekujeu danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna za 0,59 posto, na 2.702 boda, ostvarivši dobitak već 12. tjedan zaredom. Crobex10 ojačao je, pak, treći tjedan zaredom, za 0,54 posto, na 1.615 bodova. Oba su indeksa na novim rekordnim razinama.

Među sektorskim indeksima, najviše je skočio Crobexkonstrukt, za 3,84 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 1,03 posto. No, redovni promet dionicama je splasnuo, iznosio je 4,1 milijun eura, što je za 1,9 milijuna manje nego tjedan ranije.

- Pozitivan sentiment nastavljen je i prošli tjedan, govorimo o dvanaestom tjednu uzastopnog rasta i nalazimo se u snažnoj pozitivnoj seriji. Ipak, prosječna dnevna likvidnost kretala se oko 820 tisuća eura, što je osjetno manji promet u odnosu na ranije tjedne, odnosno bilježimo najslabiju izvedbu što se tiče likvidnosti u zadnjih šest tjedana - kaže Davor Špoljar, voditelj investicijske analize u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, zasad nema značajnijih korportivnih vijesti, pa će domaći investitori pratiti kretanja na globalnim tržištima.

- Bitno je napomenuti da ulazimo u sezonu kvartalnih rezultata i u tom kontekstu vjerujem da će se investitori početi pozicionirati u pojedine dionice u skladu sa svojim očekivanjima - navodi Špoljar.

Najlikvidnija je bila redovna dionica Končara D&ST, kojom je ostvareno 407 tisuća eura prometa, a cijena joj je skočila gotovo 4 posto, na 1050 eura. Slijedila je dionica Zagrebačke banke, s prometom od oko 390 tisuća eura, pri čemu je poskupila 0,54 posto, na 18,7 eura, novu rekordnu razinu. U fokusu je bila još jedna bankarska dionica, HPB-a, kojom je ostvareno 334 tisuće eura prometa, uz pad cijene za 1,9 posto, na 206 eura. Znatnije promete, iznad 300 tisuća eura, imale su i dionice Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena oslabila 0,5 posto, na 206 eura, i povlaštene Adrisa, koja je pojeftinila 0,66 posto, na 60 eura.

Među likvidnijima, najveća dobitnica bila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, sa skokom cijene za 7,74 posto, na 3,62 eura, dok je najviše pala cijena dionice Dalekovoda, za 7,8 posto, na 2,36 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 55 dionica, pri čemu je cijena njih 27 porasla, 14 pala i isto toliko stagnirala.

Divergentno kretanje u SAD-i i Europi kretanja inflacije i kamatnih stopa

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 38.627 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 5.005 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 15.775 bodova.

Za razliku od Wall Streeta, na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pa je londonski FTSE indeks ojačao 1,8 posto, na 7.711 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 17.117 bodova, a pariški CAC 1,6 posto, na 7.768 bodova.

- Na američkom tržištu indeksi su prošli tjedan prekinuli pozitivnu seriju od pet tjedana rasta, dok je na europskim burzama nastavljen pozitivan trend. Razlog tog divergentnog kretanja je taj što su se na američkom tržištu investitori suočili sa snažnijim od očekivanja podacima o inflaciji, što je dovelo do porasta prinosa na obveznice i ostale dužničke instrumente i istovremene korekcije dioničkog tržišta. Naime, podaci o inflaciji ‘pomakli‘ su očekivanja investitora o početku Fedova smanjivanja kamatnih stopa sa svibnja prema lipnju - navodi Špoljar.

Kako dodaje, u Europi su podaci o inflaciji u Francuskoj pokazali da je ona dosta oslabila, što je dalo vjetar u leđa europskim tržištima dionica, posebice francuskom i britanskom.

- Dan je skroman po pitanju makroekonomskih i poslovnih objava, a u ostatku tjedna očekuju se podaci o povjerenju potrošača u eurozoni, podaci o američkom tržišu nekretnina te indeksi menadžera nabava za niz europskih država, a svakako će investitori popratiti i objavu detaljnog izvješća s prošlog sastanka Feda - zaključuje Špoljar.

25. travanj 2024 03:00