Ukratko
StoryEditor

DZS: Broj zaposlenih u industriji pao za 0,2 posto

07. Srpanj 2023.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u svibnju je pao za 0,2 posto u odnosu na travanj te za jedan posto prema svibnju lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također za 0,2 posto. Istodobno je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju porastao za 0,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 2,1 posto te u proizvodnji metala, za 1,9 posto. Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji pića, za 2,1 posto te u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 1,9 posto.

Na godišnjoj razini, u svibnju prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 1,7 posto, a u prerađivačkoj industriji i u u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za jedan posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 16,3 posto te u proizvodnji tekstila, za 13 posto. Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 17,7 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih pet mjeseca ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0,4 posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do svibnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 1,1 posto.

27. travanj 2024 23:47