Ukratko
StoryEditor

Hrvatska i europska građevinska industrija može trajno okončati ovu energetsku krizu

16. Siječanj 2023.
Bolnica Križine u Splitu izgrađena je 1965. godine i prije 7 godina je dubinski energetski obnovljena. Kada bi se javne zgrade najslabijih energetskih razreda – F i G obnovile u B ili C razred, njihova krajnja potrošnja energije bila bi manja za 90%.

Ključnu ulogu za održivo tople domove ima Europska direktiva o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) koja je sada u fazi revizije i o kojem će Europski parlament glasati krajem siječnja ove godine.

  • kada bi se javne zgrade najslabijih energetskih razreda – F i G razreda obnovile u B ili C razred, njihova krajnja potrošnja energije bila bi manja za 90%.
  • svaka milijarda uložena u energetsku učinkovitost osigurava 29.000 radnih mjesta u Hrvatskoj

Naši domovi, poslovni prostori i javne zgrade uvelike su ovisni o uvoznim fosilnim gorivima; 40% uvezanog goriva, uglavnom plina, uključujući i iz Rusije, potrebno je da bismo se grijali. Zimske temperature, rat u Ukrajini, visoke cijene energije i klimatska kriza bolno razotkrivaju koliko smo zbog toga ranjivi. Ali ne mora biti tako.

Hrvatska i europska građevinska industrija koja je ključna za obnovu zgrada je spremna raskinuti tu problematičnu sponu i dugoročno osigurati održivo tople domove i zgrade, okončavajući tako energetsku krizu. Pridružujemo se pozivu kojeg su nedavno vodeće europske tvrtke uputile Europskoj uniji i Vladi RH  u kojem su tražili da oslobode potencijal koji ležu u zgradama: upravo je sada vrijeme kad trebate voditi ambicioznu politiku koja će građevinskoj industriji dati zeleno svjetlo za ulaganje u širenje održivih građevinskih materijala i proizvodnih linija.

Smatramo kratkoročnim gledanjem ulaganje u pomoć  zbog rastućih troškova energije: od početka energetske krize do danas gotovo 700 milijardi eura dodijeljeno je i namijenjeno diljem Europe. Ali, ako donositelji odluka pokažu viziju, mogu se osloboditi tereta ove krize za buduće zime, otvarajući 18.000 radnih mjesta za svaku milijardu uloženu u energetsku učinkovitost i spašavajući milijune ljudi od energetskog siromaštva. Ta je brojka za Hrvatsku još i veća i iznosi 29.000 radnih mjesta.

Ključevi se nalaze u državnoj potpori usmjerenoj u energetske obnove zgrada. Pored kratkoročnih mjera pomoći, potrebno je uvesti dugoročnija rješenja.

Na razini EU-a, ključnu ulogu za održivo tople domove može osigurati Europska direktiva o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) koja je sada u fazi revizije. Na stolu je plan povećanja energetske učinkovitosti sve starijeg fonda zgrada, a sve kako bismo drastično smanjili potrošnju energije i utjecaj na klimu. Strogi minimalni standardi energetske učinkovitosti (MEPS) osigurali bi drastičnu razliku. Studija koju je izradio Guidehouse pokazuje da kada bi se javne zgrade najslabijih energetskih razreda – F i G razreda obnovile u B ili C razred, njihova krajnja potrošnja energije bila bi manja za 90%. Ako bi se energetski obnovile u E razred potrošnja plina i nafte u tim zgradama bila bi manja za oko 30%.

Renoviranjem europskih zgrada istovremeno bi se u cijeloj Europi smanjile emisije stakleničkih plinova za 40% - čime bi se značajan dio emisija ugljika izbjegao, a europski energetski i klimatski ciljevi bi postali ostvarivi.

Osim ambicioznog plana za postizanje energetske učinkovitosti u zgradama, novi izvori financijskih sredstava za renoviranje ključni su za vlasnike kuća i zgrada koje se obnavljaju. Ako bi se poticale banke da povećavaju udjele energetski učinkovitih zgrada u svom portfelju hipotekarnih kredita, potrošači bi imali lakši pristup novcu potrebnom za obnove svojih domova.

Climate Strategy izradila je inovativan financijski instrument European Renovation Loan koji nudi vlasniku kuće novi način isplative temeljne obnove bez plaćanja kamata do prodaje nekretnine ili nakon 30 godina. 

Mi kao industrija imamo već dostupna rješenja. Stopa dubinske energetske obnove u EU danas u prosjeku iznosi samo 0,2%. Spremni smo preokrenuti ovu brojku i osloboditi Europu ovisnosti o plinu, provodeći u djelo riječi Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije.

- Svi znamo da je stvaranje energetski učinkovitijih zgrada nezamjenjivo u borbi protiv klimatskih promjena. Sada vidimo da će obnova također pomoći u izgradnji neovisne Europe - rekla je Von der Leyen.

Naša poruka je jednostavna: Svi smo predani održavanju vodeće uloge Europe u svijetu, ulaganju u proizvodnju i otvaranju novih radnih mjesta kako bismo zadovoljili sve veću potražnju za energetskim obnovama i toplinskom energijom iz obnovljivih izvora.

Pozivamo Vladu da podupre ambiciozne nove politike za zgrade, uključujući postavljanje strogih energetskih standarda za zgrade u EPBD-u. Uz političku predanost, uvjereni smo da naše industrije mogu omogućiti sigurnu toplu budućnost za sva europska kućanstva i poduzeća.

23. ožujak 2023 16:24