Ukratko
StoryEditor

Za prevladavanje energetske krize ključni su građani i poduzetnici

30. Rujan 2022.

Kućanstva i poduzetnici mogu se zaštititi od velikih cijena energenata i pritom čuvati okoliš

Uključivanje krajnjih kupaca u energetsku tranziciju ključno je za postizanje energetske neovisnosti i klimatske neutralnosti, bilo da se radi o korisnicima postrojenja za samoopskrbu, energetskim zajednicama građana ili zajednicama obnovljivih izvora energije.

Ovo su najvažniji zaključci jučer održanog okruglog stola 'Uloga građana i poduzetnika u zelenoj energetskoj tranziciji i odgovori na energetsku krizu' na 14. Danima hrvatske komore inženjera elektrotehnike u Vodicama na kojemu su sudjelovali vodeći stručnjaci Hrvatske elektroprivrede, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Hrvatske energetske regulatorne agencije.

S rekordnim brojem od preko 850 registriranih sudionika, ovaj skup samo je još jednom dokazao kako je riječ o najvažnijem okupljanju elektrotehničke struke, a ovogodišnja tema 'Stanje i perspektive elektroenergetskog sustava Hrvatske te uloga građana i poduzetnika u zelenoj energetskoj tranziciji i odgovori na energetsku krizu' doprinos je stručnjaka uslijed energetske krize u kojoj se našla cijela Europa pa tako i Hrvatska.   

Prilikom otvorenja, predsjednik Hrvatske komore inženjera elekrotehnike, dipl.ing.el. Živko Radović ukazao je i na veliki problem s kojim se stručna zajednica susreće. 

- Odljev mladih i školovanih stručnjaka vidljiv je i u elektrotehničkoj struci te već sada nedostaje mladih inženjera na gradilištima u svojstvu inženjera gradilišta ili voditelja radova, a uskoro će isto biti u uredima i trgovačkim društvima koja se bave projektiranjem i nadzorom. Mladi inženjeri radije odlaze u inozemstvo gdje imaju bolju plaću i bolje uvjete te uređeno tržište rada. Poseban problem koji zabrinjava je nedostatak mladih inženjera koji se bave elektroenergetikom jer ukoliko se ovaj negativan trend ne zaustavi, za 10 do 15 godina neće imati tko projektirati i izgraditi elektroenergetsko postrojenje - kazao je Radović. 

image
foto

Tradicionalno, i ove godine pokrovitelj ovog stručnog okupljanja je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uz nazočnost državne tajnice Dunje Magaš koja se uvodno obratila sudionicima. 

- Obilježavanje 14. po redu Dana inženjera elektrotehnike smatramo jednom od značajnijih aktivnosti kojom podsjećamo javnost na prisutnost inženjera i njihove mogućnosti doprinosa stručnom, javnom i službenom stajalištu o bitnim tehničkim, ekonomskim, proizvodnim i drugim pitanjima koja utječu na razvoj tehnologije, gospodarstva i poboljšanje kvalitete života općenito - rekla je Magaš. 

Skup se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića čiji je izaslanik dr.sc. Julije Domac održao uvodno predavanje o energetskoj situaciji u Hrvatskoj i svijetu.

 U sljedeća dva dana sve sudionike očekuje 16 stručnih predavanja, okrugli stol posvećen primjeni BIM (building information modelling) tehnologije u elektroenergetskom projektiranju, predavanja i radionice u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na temu e-Građevinski dnevnik te rasprava o budućem Zakonu o legalizaciji infrastrukture.

image
foto
25. travanj 2024 01:56