Život
StoryEditor

82-godišnja glumica Miriam Margolyes pozirala gola za britanski Vogue

21. Lipanj 2023.
Iza izbora lica s naslovnice u Mjesecu ponosa stoji genijalac Edward Enninful koji je početkom mjeseca objavio da odlazi s pozicije glavnog urednika britanskog Voguea

Od 20. lipnja u prodaju stiže novo, britansko izdanje Voguea u kojem uredništvo slavi različitost, a posebno LGBTQ+ populaciju. Budući da je lipanj Mjesec ponosa, za Vogue su o svom seksualnom identitetu i iskustvima otvoreno govorile eminentne ličnosti britanske kulture, sporta i industrije zabave.

Tako su, primjerice, novinari magazina razgovarali s ‘LGBTQ+ pionirima‘ poput prvog gay para koji je u Ujedinjenom Kraljevstvu 2014. ozakonio svoju ljubav, najstarije osobe koja je u 82. godini života pokrenula proces promjene spola, ali i poznatim licima poput Janelle Monae, Ncutijem Gatwom, Emmom D‘Arcy, Bellom Ramsey i Rinom Sawayama.

Najupečatljivi je pak razgovor i editorijal s popularnom britanskom glumicom Miriam Margolyes koju je šira javnost upoznala kao profesoricu Pomonu Sprout iz filmskog serijala Harry Potter.

Odvažna Margolyes

U briljantnom foto-editorijalu kojeg potpisuje Tim Walker, Margolyes, među ostalim, pozira potpuno gola, okružena tipičnim britanskim kolačićima prekrivenim glazurom što je za nju, ali i Vogue, priličan izlazak iz zone komfora. Glumica je također progovorila o vlastitoj seksualnosti i činjenici da je iz ormara izašla 1966. kad je homoseksualnost u Ujedinjenom Kraljevstvu bila nezakonita.

Kako je kazala Vogueu, nikad se nije sramila što je gay niti je to smatrala kriminalom, jer ona, naprosto, nije kriminalka. No, iako je ona prihvatila svoj identitet, njezini roditelji nisu pa su je tražili da se zakune na Toru da će prestati spavati sa ženama. Gay populaciju smatra sretnicima, jer nisu konvencionalni te ne bi htjela biti straight ni za što na svijetu.

Inače, iza odluke da upravo Margolyes bude lice s naslovnice broja posvećenog ‘ljubavi i ponosu‘, stoji Edward Enninful koji je početkom mjeseca objavio da odlazi s pozicije glavnog urednika britanskog Voguea. Tijekom šest godina u magazinu, Enninful je donio niz doista revolucionarnih poteza, učinio izdanje inkluzivnijim i odvažnijim. Tako je, primjerice, u listopadu 2022. naslovnicu je po prvi put krasio muškarac i to mladi glumac Timothee Chalamet.

U lipnju 2020. britanska glumica Judi Dench je s 85 godina bila najstarija ‘cover‘ zvijezda Voguea, a publici se svidjela odluka da na naslovnicu stavi glumicu Selmu Blair koja se bori s multiplom sklerozom i 21-godišnji model s Downovim sindromom, Ellie Goldstein.

28. travanj 2024 13:43