Život
StoryEditor

Domaći restorani i ove godine zadržali prestižne Michelinove zvjezdice

03. Srpanj 2022.

Osim što se deset domaćih restorana može pohvaliti prestižnim zvjezdicama, Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula) dobili su oznaku Michelin Green Star

Prestižne Michelinove zvjezdice u novoj su selekciji uspjeli zadržati svi domaći restorani. Tako će se i u ovoj turističkoj sezoni zvjezdicama koje označavaju vrhunsku kvalitetu i uslugu dičiti restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Uz deset restorana s Michelinovom zvjezdicom s oznakama Michelin Green Star mogu se pohvaliti Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula). Kako je u priopćenju za medije iz Hrvatske turističke zajednice izjavio njen direktor, Kristjan Stančić, Hrvatska ima ukupno 84 restorana koji nose neku od Michelinovih oznaka.

-  S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovo su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke – kazao je Stančić i dodao da Michelinova preporuka svakako doprinosi još bolje pozicioniranju hrvatski restorana na gastro-mapi, ali i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastro-destinacije.

Održivo i lokalno

Osim što su dobre vijesti stigle vlasnicima restorana s Michelin zvjezdicama, restoran Šug (Split) je uvršten na listu Bib Gorumand tako da tu oznaku na domaćem tržištu danas nosi ukupno 12 restorana, a 62 imaju preporuku ovog gastronomskog vodiča. Restoranima je čestitala i ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac koja je navela da kroz vrhunsku gastronomiju turisti dobivaju nezaboravan doživljaj destinacije, a konzumiranjem lokalnih namirnica podupiru se domaći proizvođači.

- Uvrštenje u svjetski poznate vodiče poput Michelina priznanje je za sve koji kontinuirano rade na kvaliteti. Hrvatsku naši vrhunski chefovi svojim uspjesima upisuju na gastronomsku kartu svijeta i na tome im čestitam – kazala je Brnjac, a međunarodni direktor Michelin vodiča, Gwendal Poullennec, pohvalio sve veću predanost domaćih restorana i profesionalaca održivijoj gastronomiji s fokusom na visokokvalitetne proizvode lokalnog porijekla.

Nove oznake rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.

25. travanj 2024 10:44