Život
StoryEditor

Nasljednica L’Oréala, Françoise Bettencourt Meyer najbogatija je žena na svijetu

07. Travanj 2022.
Bettencourt Meyers prvi je put dospjela na listu svjetskih milijardera 2018., nakon smrti majke Liliane Bettencourt

Nasljednica kompanije L’Oréal Françoise Bettencourt Meyers najbogatija je žena na svijetu prema listi World's Billionaires magazina Forbes. Drugu godinu zaredom, ta Francuskinja prema ukupnom bogatstvu od 74,8 milijardi dolara 'šiša' ostale dame s liste. Samo prošle godine zaradila je dodatnih 1,8 milijardi dolara, a na ukupnoj listi svjetskih milijardera nalazi se na 14. mjestu.

Ova 68-godišnjakinja trenutno obnaša funkciju potpredsjednice Uprave u L’Oréalu, najvećoj globalnoj beauty kompaniji koju je daleke 1909. osnovao njezin djed, kemičar Eugène Paul Louis Schueller.

Prilagođavanje trendovima

Kako piše Forbes, Bettencourt Meyers prvi je put dospjela na listu svjetskih milijardera 2018., nakon smrti majke Liliane Bettencourt koja je dotad uživala u tituli najbogatije žene na planetu. No, mediji su se s likom i djelom Bettencourt Meyers bavili ranije, točnije – 2007., kad je tužila majčinog bliskog prijatelja François-Marie Banier jer je iz starice izvukao milijardu dolara vrijedne poklone. Banier je osuđen na tri godine zatvora te morao platiti 16,5 milijuna dolara obitelji.

Najbogatija žena svijeta i njena obitelj vlasnici su 33 posto udjela u L’Oréalu, a sinovi Jean-Victor Meyers i Nicolas Meyers također sjede u Upravi. Kao najveći svjetski proizvođač kozmetike, L’Oréal pod svojom kapom drži preko 35 brendova te se, kako nastavlja Forbes, tijekom više od stoljeća poslovanja uspješno prilagodila trendovima.

Osim što ulažu u tehnologiji preuzimaju i male, indie brendove. Tako su, primjerice, prije četiri godine u svoj projekt Open Innovation uključili 'bespolni' (genderless) make-up brend Jecca koji je osnovala LGBTQ i transrodna aktivistkinja Jessica Blacker. Prošle godine, preuzeli su kalifornijski skincare brend Youth To The People koji koristi veganske sastojke i ekstrakte 'superhrane'.

Lani su zabilježili prihod od 35 milijardi dolara, a broj zaposlenih premašio je 85 tisuća. Bettencourt Meyers vodi obiteljsku filantropsku fondaciju koja pomaže razvoju znanosti i umjetnosti.

03. lipanj 2023 21:12