Život
StoryEditor

Nedodirljiv brend: Michael Jordan u posljednjih pet godina Nikeu donio 19 milijardi dolara

01. Veljača 2023.
Tenisice Air Jordan stare su čak četiri desetljeća, ali su i dalje jedan od najuspješnijih modela svih vremena. No, košarkaš od toga zaradi svega pet posto

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena i, bez sumnje, jedan od najvećih sportskih brendova u povijesti, Michael Jordan, samo je u posljednjih pet godina kompaniji Nike donio čak 19 milijardi dolara prihoda. Prodaja tenisica s njegovim potpisom, Air Jordan, stabilna je posljednjih 39 godina i Nikeu prilično unosna, ali košarkaš od toga zarađuje svega pet posto.

Ipak, Jordan je sa zaradom od 1,3 milijarde dolara sportaš koji je najviše profitirao od partnerstva s Nikeom, a njegovim stopama, prenosi Hypebeast, ide Le Bron James čija se vrijednost procjenjuje na milijardu dolara.

Povijesni ugovor

Priča o marketinškom uspjehu Michaela Jordana započela je 1984. kad je prvi put sjeo s marketinškim direktorima Nikea te izrazio neodlučnost u vezi njihovog partnerstva. Naime, Jordan je ciljao na Adidas te želio da taj konkurentski brend bude njegov sponzor. Ipak, sklopio je prvi ugovor s Nikeom na pet godina. Kompanija je sportašu isplaćivala naknadu od pola milijardi dolara godišnje te obećala da će moći kreirati vlastiti model tenisica.

Gotovo četiri desetljeća kasnije, Air Jordan je jedan od najuspješnijih proizvoda ikad, a partnerstvo Nikea i Jordana ušlo u marketinške udžbenike kao jedno od najlukrativnijih. Iako je Nike predviđao da će tenisice tijekom četiri godine donijeti samo tri milijuna dolara, u prvih 12 mjeseci zaradile su nevjerojatnih 130 milijuna dolara.

Prema Neon Money Clubu, Jordanov brend u samo pet sati uspijeva generirati tri milijuna dolara od prodaje, a u proteklih pet godina Nikeu je donio 19 milijardi dolara.

16. travanj 2024 15:02