Život
StoryEditor

Strah od siromaštva u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka

12. Siječanj 2023.
siromaštvo, sirotinja

Zabrinutost zbog visokih troškova života dijele gotovo svi Europljani, a građani Hrvatske izdvajaju se strahom od siromaštva i isključenosti iz društva, pokazao je najnoviji Eurobarometar.

Čak 93 posto ispitanika u EU izrazilo je zabrinutost zbog rasta troškova života, izvijestio je Europski parlament.

Hrvatska je blizu prosjeka, s 91 posto ‘zabrinutih‘ ispitanika, pokazuje anketa koju je za EP izradio Kantar.

Velik broj Europljana strahuje i od siromaštva i isključenosti iz društva, njih čak 82 posto. Hrvatska je znatno iznad europskog prosjeka, sa čak 87 posto ispitanika koje muči taj strah. 

Građani Hrvatske iskočili su iznad prosjeka i strahovanjem od širenja zaraznih bolesti poput covida 19 i majmunskih boginja, s udjelom ‘zabrinutih‘ od 67 posto. Na razini EU-a iznosi 62 posto.

Teško s primanjima 

Gotovo 60 posto ispitanika u Hrvatskoj navodi i da primanjima nešto teže odnosno teško pokriva troškove života. Na razini EU-a teškoće je navelo nešto manje od polovine ispitanika.

Većina Europljana nije zadovoljna mjerama kojima njihove vlade i EU pokušavaju riješiti krizu. Njih 64 posto na razini EU-a nije zadovoljno vladinim odgovorom, a 56 posto reakcijom Bruxellesa.

U Hrvatskoj vladinim mjerama nije zadovoljno 72 posto ispitanika, a mjerama EU-a njih 62 posto.

Važna podrška gospodarstvu

Među prioritetima Europskog parlamenta čak 40 posto ispitanika u Hrvatskoj istaknulo je borbu protiv siromaštva i isključenosti iz društva, za tri postotna boda više nego na razini EU.

Glavni prioritet trebala bi ipak biti podrška gospodarstvu i otvaranje radnih mjesta, koje je izdvojilo otprilike 42 posto Hrvata, u usporedbi s 31 posto Europljana.

Treće mjesto na listi prioriteta zauzelo je javno zdravstvo koje je izdvojilo 34 posto ispitanika.

Prilika za rad

Uoči 10. godišnjice članstva Hrvatske u EU čak polovina ispitanika izdvojila je kao glavnu prednost otvaranje novih prilika za rad.

Na razini EU-a takvu je ocjenu iznijelo tek 23 posto ispitanika.

Hrvati u većem broju smatraju i da se pristupom EU poboljšao životni standard u Hrvatskoj, što je zaključilo 32 posto hrvatskih ispitanika, u usporedbi s 18 posto na razini Unije.

Gotovo isti postotak smatra i da je pristup Uniji podupro rast hrvatskog gospodarstva i da Unija pomaže u očuvanju mira i jačanju sigurnosti, pokazuju rezultati ankete. 

28. svibanj 2024 07:29