Život
StoryEditor

Švicarski luksuzni satovi rasturaju s prodajom i u prvom kvartalu 2023.

27. Travanj 2023.
‘Švicarci‘ su izvezli 1,5 milijuna primjeraka što je rast od čak 24 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine

Federacija švicarske industrije satova (SWIF) u novom je izvještaju za prvi kvartal potvrdila da su švicarski luksuzni satovi praktički otporni na krizu. Nakon izvrsne prošle godine i rekordnog izvoza, pozitivan trend rasta prodaje nastavio se i u prva tri mjeseca ove godine s rastom izvoza od 11,8 posto i 13,8 posto samo u ožujku.

S obzirom na to da su satovi poskupili, ukupan volumen se također povećao i to na 2,7 milijardi dolara. ‘Švicarci‘ su izvezli 1,5 milijuna primjeraka što je rast od čak 24 posto u odnosu na prvi kvartal lani.

Zamah industrije

Zanimljivo, paralelno s potražnjom luksuznih satova, porasla je i potražnja za satovima čija je vrijednost manja od 200 švicarskih franaka. Njihova je prodaja u ukupnoj sudjelovala s porastom od 34,2 posto.

Dvoznamenkasti rast zabilježen je u azijskim zemljama poput Južne Koreje, Tajvana, Saudijske Arabije i Katra, a u ožujku je prilično rasla prodaja kupcima u Hong Kongu i to za čak 61,9 posto. Singapur je pak rastao 19 posto, a Japan 1,5 posto.

Kako je za WWD izjavio analitičar Piral Dadhania, izvješće je potvrdilo da je švicarska industrija satova u zamahu, a pozitivnim su rezultatima pridonio rast na azijskim tržištima, ali i smirivanje krize u Americi.

Dobro prolaze i proizvođači kojima satovi nisu core business poput LVMH-a koji su zabilježili rast nakita i satova od 11 posto dok je Hermes objavio da im je ta kategorija ostvarila izvanredne rezultate.

28. travanj 2024 16:17