Život
StoryEditor

Život najbogatije žene na svijetu obilježen javnim raskolom s majkom i obiteljskim vezama s nacistima

19. Rujan 2023.
Nasljednica L‘Oreala, Françoise Bettencourt Meyers, teška je 88 milijardi dolara. No, unatoč bogatstvu život joj nije uvijek bio med i mlijeko

Unuka francuskog farmaceuta i osnivača vodeće svjetske beauty kompanije L‘Oreal, Eugènea Schuellera, najbogatija je žena na svijetu. Prema Bloomberg Billionaires Indexu, Françoise Bettencourt Meyers raspolaže bogatstvom od gotovo 88 milijardi dolara od čega većina dolazi od njenog vlasničkog udjela u kompaniji. Na Bloombergovoj listi najbogatijih ljudi se pak nalazi na 13. mjestu te je vrjednija 16 milijardi dolara u usporedbi s lani.

Portal Business Insider, donio je priču o toj sedamdesetogodišnjakinji koja je rođena, kako se na engleskom govornom području voli reći - ‘srebrnom žlicom‘ u ustima. No, kako je pokazao njen slučaj, život nasljednice nije uvijek blagoslov. Njen je djed kompaniju koja će kasnije postati poznata kao L‘Oreal osnovao 1909., a nakon njegove smrti 1957., čitav imetak i kontrolu nad kompanijom naslijedila je Meyersina majka, Liliane. Liliane i njen suprug, francuski političar André Bettencourt, obožavali su biti dio pariške elite, a njihove glamurozne zabave bile su nadaleko poznate. No, za razliku od roditelja, Françoise se voljela držati daleko od očiju javnosti te, umjesto na zabavama, uživala u svom miru, čitajući knjige ili svirajući klavir.

Raskol s majkom

Kako je svojedobno zapisao Vanity Fair, tijekom tinejdžerskih dana, Bettencourt Meyers i majka su se udaljile, a Liliane je jednom čak izjavila da njena kći ‘uvijek za njom zaostaje jedan krug‘ te da je spora, troma, pa čak i hladna. Tijekom studijskih godina, ta distancirana kći počela se baviti pisanjem, pa je izdala nekoliko knjiga koje se bave mahom religioznim temama od judaizma, katolicizma pa do grčke mitologije, a u svom posljednjem uratku ‘Regard sur la Bible‘ objavljenom 2008. analizirala je Sveto pismo.

No, iako se bavila svojim strastima, Bettencourt Meyers nije padalo na pamet pustiti iz ruku i svoje nasljedstvo. Upravo se zato upustila u dugotrajnu sudsku bitku s fotografom i majčinim dečkom François-Marie Banierom koji je, kako ga je optužila, na prevaru njenoj majci oduzeo 1,3 milijarde dolara vrijednu gotovinu, umjetnine pa čak i police životnog osiguranja. Bettencourt koja je bolovala od demecije, ustala je protiv kćeri i tvrdila da je ona to silno bogatstvo potpuno svjesno darovala Banieru.

Bettencourt Meyers je francuskim novinama 2009. izjavila da je Banierov cilj bio potpuno jasan: udaljiti majku od obitelji i iskoristiti je, a to se, kako je tvrdila, neće dogoditi. Bainer je 2015. optužen za ‘abus de faibless‘ ili ‘iskorištavanje nemoćnih‘, osuđen na dvije i pol godine zatvora i bio obvezan platiti 158 milijuna dolara odštete. Ipak, na kraju je čitava priča završila tajnom nagodbom. Naime, iako je dobila tužbu, protiv Bettencourt Meyers je provedena istraga zbog podmićivanja svjedoka. Ona je priznala da je dala izvjestan novac, ali da je bila riječ o posudbi, nikako o mitu. Međutim, zbog te protutužbe, odvjetnici su je savjetovali da se nagodi Bainerom da stvar ne bi dodatno eskalirala.

Veza s nacistima

No, i prije konca suđenja, odnos majke i kćeri bio je trajno narušen. U intervju za Vanity Fair 2008., Liliane je rekla da ne viđa kći, a niti ima želju, dok je odvjetnik uključen u slučaj izjavio da je ‘majka masakrirala kći, a potom kći majku‘. Nesretna je majka zbog lošeg mentalnog zdravlja od 2011. bila pod skrbi obitelji te više nije mogla upravljati svojom imovinom. Taj toksičan odnos nije jedino prljavo rublje koje u javnost isplivalo tijekom suđenja. Kako se prisjeća Business Insider, novinari su iskopali dobro čuvanu obiteljsku tajnu, a to je da su otac Bettencourt Meyer, Andre i njen ljubljeni djed, Eugène navodno simpatizirali nacističku stranku.

Eugèneje u ranim danima nacističke Njemačke javno hvalio taktike Adolfa Hitlera, a nakon Drugog svjetskog rata bio je pod istragom zbog suradnje s nacistima. Tijekom tridesetih je pak bio dio tajnog društva koje je planiralo srušiti francusku republikansku vladu, a grupa je kasnije dovedena u vezu s političkim ubojstvima, dok su upućeni tvrdili da je Eugene sastanke održavao u uredima L‘Oreala. Otac Bettencourt Meyers je, prema Timeu, pisao antisemitske pamflete za pro-nacističke novine tijekom rata, ali je kasnije okrenuo ploču i priključio se pokretu otpora. Bez obzira na skandale, obiteljsko je bogatstvo s godinama raslo, a Bettencourt Meyers je do prvog ozbiljnog novca – nekoliko desetaka milijardi dolara, došla nakon majčine smrti 2017.

Osim novca, naslijedila je kuću uređenu u Art deco stilu i smještenu u prestižnom dijelu Pariza, Neuilly-sur-Seine. Osim te kuće, dobila je i luksuznu rezidenciju koja gleda na britansku obalu, a u kojoj je živjela sa suprugom Jean-Pierrom Meyersom, sinom rabina koji je stradao u Auschwitzu. Par ima dva sina, Jean-Victora i Nicolasa te ih, kako su prenijeli mediji, odgaja u židovskoj vjeri. Jean-Victor je s u upravi L‘Oreala zajedno s majkom koja kontrolira 33 posto udjela u kompaniji. U prvoj polovici 2023., dionice tog kozmetičkog diva narasle su 29 posto, a u portfelju drže uspješne brendove poput Maybellinea, Essieja, Garniera, Urban Decaya, Lancômea i Kiehl‘sa te imaju licencu za prodaju i distribuciju beauty proizvoda Yves Saint Larenta i Valentina.

Kako nastavlja Business Insider, Bettencourt Meyers nije jedina milijarderka francuskog porijekla, jer se na listi nalazi i šef LVMH-a, Bernard Arnault koji je ‘težak‘175 milijardi dolara. Bogatstvo čitave obitelji je tijekom ove godine skočilo na 93 milijarde dolara, a Bettencourt Meyers dio novca donira kroz fondaciju Bettencourt Schuller čiji je bila suosnivač 1980. Iako je suvlasnica jedne od najvećih kozmetičkih kompanija na svijetu, dijelu publike je posebno zanimljivo što je se nikad ne može vidjeti – našminkanu.

01. svibanj 2024 03:39