1000 Najvećih
StoryEditor

Dobri rezultati HT-a u prvom kvartalu: rast poslovanja, profitabilnosti i investicija

28. Travanj 2022.
Kostas Nebis

Hrvatski Telekom zaključio je prvo tromjesečje 2022. godine u pozitivnom tonu s dobrim poslovnim rezultatima, daljnjim rastom u području osnovnog telekomunikacijskog poslovanja i povećanjem profitabilnosti, pri čemu je zadržan snažan plan ulaganja te osiguran nastavak pozitivnih trendova i snažan poslovni zamah, navodi se u priopćenju.

U prvom tromjesečju 2022. godine organski prihodi su manji za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, unatoč rastu prihoda od osnovnog telekomunikacijskog poslovanja koji nije do kraja neutralizirao smanjenje u segmentu sistemskih rješenja, u kojem se nastavljaju fokusirati na profitabilnije projekte.

Organska prilagođena EBITDA-a nakon najmova rasla je za 5,1 posto na godišnjoj razini, pri čemu je  prilagođena EBITDA-a nakon najmova rasla šesto tromjesečje zaredom, što pokazuje nastavak poslovnog zamaha i pozitivnih učinaka transformacije operativnog modela.

Organska neto dobit iznosila je 175 milijuna kuna što predstavlja rast od 237,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima i manjoj amortizaciji. Organska ulaganja su iznosila 356 milijuna kuna što predstavlja rast od 7 posto u istom razdoblju.

Hrvatski Telekom nastavlja sa svojim ulaganjima u kvalitetu mreže, razvoj 5G-a i optičke infrastrukture, što su ključni pokretači nacionalne digitalizacije i razvoja. U skladu s time, ostaju usredotočeni na izgradnju svoje optičke mreže u cijeloj Hrvatskoj, a pokrivenost FTTH-om dodatno su povećali za 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godinu.

Sa sustavnim ulaganjima i razvojem 5G mreže nastavili su u prvom tromjesečju, a naglasak su stavili na maksimalno povećanje pozitivnih učinaka na područjima s najvećim prometom kroz implementaciju 5G-a u radiofrekvencijskom spektru od 3,5 GHz.

Pozitivna iskustva mreže i snažna usmjerenost na korisnike rezultirali su još boljim korisničkim iskustvom u svakom pogledu te je korisničko zadovoljstvo na najvišim razinama u povijesti HT-a.

Najveći otkup dionica u povijesti društva

Njihov strategija za alokaciju kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost na povrate za dioničare i namjeru da kreiraju vrijednost za dioničare.

Glavna skupština potvrdila je 25. travnja 2022. zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. godinu. Iznos od 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,8 posto.

Budući da su vidjeli priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, u prvom tromjesečju 2022. godine proveli su i najveći otkup dionica u povijesti Društva. Hrvatski Telekom je tako u okviru svojeg važećeg Programa otkupa dionica kupio dodatne 943.423 dionice Društva na Zagrebačkoj burzi. Pritom je Hrvatski Telekom platio ekvivalentnu vrijednost od 173,8 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što predstavlja rast od 372 posto na godišnjoj razini. Ukupni broj kupljenih dionica Društva na dan 31. ožujka 2022. iznosio je 1.270.261, odnosno 1,59 posto temeljnog kapitala Društva.

Izgledi za 2022.

Gledajući prema 2022., početkom godine cijela se Europa suočila s novim izazovima. Prate kretanja i moguće posljedice za poslovanje i zemlju općenito, ali su i dalje usredotočeni na strategiju i ključne ciljeve na temelju kojih su strukturirali svoje planove za tekuću godinu. U 2022. godini ciljevi su zadržavanje prihoda na prošlogodišnjoj razini, oko srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. U kontekstu potencijalnog regionalnog širenja, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2022., Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je da dobri rezultati potvrđuju njihovu ispravnu strategiju.

– Jasno je i da je 2022. godina donijela nove izazove u cijelom svijetu. Pratimo razvoj događaja i moguće implikacije za poslovanje i zemlju općenito, te ostajemo usredotočeni na provedbu svoje strategije i ostvarenje ključnih ciljeva, ali i spremni na prilagodbe ako to bude potrebno osiguravajući temelje za uspjeh kompanije i u predstojećim godinama.

Kao vodeći ulagatelj u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj nastavit ćemo ulagati u budući gospodarski i društveni razvoj zemlje u nadi da će poticajno investicijsko okruženje omogućiti da naša ulaganja u digitalizaciju ostvare svoj puni potencijal. Sa svoje ćemo strane učiniti sve što je u našoj moći da te prilike realiziramo za sve – korisnike, zaposlenike, partnere, dioničare – rekao je Nebis.

16. travanj 2024 08:51