Hrvatska
StoryEditor

Adrović: Država se do kraja godine može zadužiti na inozemnom tržištu

28. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović izrazio je nadu kako se država može do kraja godine zadužiti i na inozemnom tržištu. Adrović je to poručio u utorak prilikom predstavljanja rezultata nedavno provedenog istraživanja o informiranosti i aktivnostima građana koje (ne)poduzimaju kako bi povećali vlastitu sigurnost na internetu.

Spomenuo je negativne posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske Unije. Rekao je kako se Brexit već sada negativno odrazio na Portugal, Španjolsku, a vjerojatno će se negativno odraziti i na Hrvatsku.

- Ne znamo kakve će sve posljedice ostaviti Brexit, dokle će se dizati kamatne stope, odnosno prinosi na naše obveznice. Ovo što danas vidimo i znamo, jest da su se u proteklih par dana, kao rezultat Brexita, dizali prinosi na obveznice svih zemalja s periferije, a bili su zahvaćeni i Portugal, Španjolska i Hrvatska, rekao je Adrović.

Što se plana prodaje državnih obveznica u zemlji tiče ocijenio je kako banke za to imaju dovoljno novca.

- Još se ne zna kakve obveznice žele u Ministarstvu financija, ali znam kako su pripreme u tijeku - odgovorio je Adrović na novinarsko pitanje kako će se država zaduživati, s obzirom na političku situaciju u zemlji i u Europi.

Osim toga, Adrović je prezentirao istraživanje koje je HUB proveo na uzorku od 610 osoba, od čega 326 žena i 282 muškarca. U anketi je postavljeno šest jednostavnih pitanja koja se tiču sigurnosti na internetu, pogotovo sigurnosti internet bankarstva.

Tako je tek 16 posto ispitanih odgovorilo kako mijenja sigurnosnu lozinku svaki tjedan ili mjesec, dočim je njih 43 posto odgovorilo kako se nije susrelo sa pokušajem prevare na internetu. Upitani kako postupaju kada se susretnu s mogućim prevarantima na netu, tek njih 12 posto je odgovorilo da o tome obavijeste policiju, dok velika većina tek upozori prijatelje i članove obitelji da tako nešto postoji. Čelnik HUB-a iskoristio je prigodu i pozvao relevantne institucije da ulože dodatne napore u edukaciju o sigurnosti na internetu.

- Prosječna životna dob danas novorođene djevojčice, u Hrvatskoj, procijenjuje se na 84 godine. Ta će djeca živjeti do 2100. godine. Oni zaslužuju adekvatnu edukaciju, dodao je Adrović.

U HUB-u su napomenuli kako je godina iza nas bila iznimno mirna što se tiče potencijalnih hakerskih napada na internetske bankarske sustave. Ponovili su kako se prevare najčešće događaju putem e-maila, gdje se od korisnika traže osobni i financijski podaci. Dodali su kako u budućnosti valja očekivati učestalije napade na sigurnost, putem mobilnih aplikacija, ali su i napomenuli kako banke u Hrvatskoj ulažu u sigurnost iznad prosjeka u Europi.

29. travanj 2024 11:53