Hrvatska
StoryEditor

Analitičari otkrivaju što je ključno za uspjeh narodnih obveznica

30. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Je li zaduženje na američkom tržištu teško 1,5 milijardi dolara i posljednje inozemno u ovoj godini još se ne zna, no potkraj godine Vlada bi se konačno mogla odlučiti na izdanje narodnih obveznica.

Prema mišljenju analitičara s kojima smo razgovarali, bilo koje vrijeme nakon ljeta predstavlja jednako odgovarajući trenutak za ovakav potez. -Trenutačne razine prinosa obveznica RH i usporedivih zemalja na najnižim su razinama u zadnjih par godina, te uz postojeće tržišne okolnosti i okvire monetarne politike predstavljaju povoljne uvjete za izdanje narodnih obveznica-kažu iz Erstea.

Ono na što će građani najviše gledati prilikom donošenja odluke, prema riječima analitičara Splitske banke Joze Leke odnosi se na pitanje roka dospijeća, prinosa, potencijalne zaštite od inflacije, bonusa na period držanja, ili valutne klauzule.-Za državu razina kamate i troškovi zaduživanja ispod postojećih na financijskim tržištima je veliki plus, a za građane koji su voljni plasirati svoj novac u ovakve obveznice, umjesto u štednju u bankama moraju imati na umu da povećani kamatni prinos nosi i veći rizik takvog ulaganja.-kaže Leko.

Primjeri uspješnih izdanja narodnih obveznica, kako u Zapadnoj Europi poput npr. Italije ili Belgije pa tako i iz regije Srednje i Istočne Europe poput Češke ili Mađarske, potvrđuju da ove transakcije mogu biti dodatni instrument financiranja država, napominju iz Erstea.- Iz našeg iskustva, kao jedine banke u Hrvatskoj koja je aranžirala izdanje obveznica namijenjeno malim ulagateljima (retail bonds), procjenjujemo da u slučaju pravog odabira strukture u smislu valute, ročnosti i cijene, narodne obveznice imaju potencijal izazvati adekvatnu (dostatnu) potražnju. Isto tako, kratkoročno ne očekujemo značajniji utjecaj na štednju, s obzirom da preferencije građana jasno govore u prilog štednje u stranoj valuti, i to dominantno s rokom do godine dana. Ulaganje u obveznice ulaganje je dugoročnijeg karaktera, gdje je investitor izložen riziku promjene cijene obveznica, a što nije slučaj kod klasičnog depozita.-zaključili su analitičari.

Iz Raiffeisena pak napominju kako su i dosadašnja  izdanja RH na domaćem tržištu podobna za male ulagače koji mogu na sekundarnom tržištu investirati u dugoročni državni dug. Po minimalnim apoenima (1 HRK ili 1 EUR) ta izdanja već imaju osnovna obilježja narodnih obveznica, ali je mali broj građana upoznat s mogućnostima ulaganja. 

-Stoga nam povećanje informiranosti građana izgleda prioritetno za uspjeh projekta narodnih obveznica.-kažu iz Raiffeisena.

02. svibanj 2024 01:30