Hrvatska
StoryEditor

Banke i dužnici korak bliže rješenju problema kredita u francima

09. Ožujak 2015.

Banke i dužnici korak su bliže pronalaženju rješenja za kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima na način da se svi takvi krediti konvertiraju u eure, doznaje se u ponedjeljak od predstavnika Udruge Frank nakon sastanka u Ministarstvu financija

"Počelo se govoriti o modelima konverzije. Iako se i dalje zalažemo za konverziju u kune, banke su ponudile konverziju u eure, što mi načelno ne prihvaćamo, ali možemo o tome razgovarati", rekao je Jurica Dobrinić iz Udruge Franak nakon današnjeg, trećeg po redu, sastanaka radne skupine koju čine predstavnici Ministarstava financija, Hrvatske narodne banke (HNB), poslovnih banaka i Udruge Franak.

"Polazna osnova je svođenje glavnica na vrijednost kredita u eurima", dodao je Dobrinić, kazavši da se nije razgovaralo po kojem tečaju bi se izvršila ta konverzija. On smatra kako bi "izjednačavanje glavnica značilo otpis dijela sadašnjeg kunskog duga".

Iz Udruge Franak napominju da još uvijek čekaju podatke iz Hrvatske narodne banke (HNB) na temelju kojih će moći izraditi modele rješavanja problema i izračunati njihove učinke. Također najavljuju provođenje ankete među članovima o prihvatljivim modelima.

Idući sastanak radne skupine u Ministarstvu financija očekuje se za dva tjedna na kojem bi trebala biti ponuđena konačna rješenja i konačni prijedlozi i banaka i dužnika.

HNB je krajem siječnja objavio izračun prema kojem bi se primjena konverzije stambenih kredita vezanih uz franak u kune odrazila na smanjenje hrvatskih međunarodnih pričuva za oko 30 posto, odnosno za 3,2 milijarde eura. Ukoliko bi se konverzija u kunske kredite primijenila na sve kredite s valutnom klauzulom, izračunali su u HNB-u, međunarodne bi se pričuve smanjile za više od 70 posto.

Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) danas ranije je rekao kako "jedino održivo rješenje može biti dobrovoljno i ono mora biti po socijalnim kriterijima za različite kategorije dužnika".

"Vidimo da je to Europska komisija apsolutno podržala. Trošak moraju podjednako snositi svi sudionici. Banke su spremne na to jer ne želimo da se svake dvije, tri godine ovako nešto događa, banke vrlo oštro rade i pripremaju rješenja", kazao je Bohaček.

10. svibanj 2024 17:43