Hrvatska
StoryEditor

Barišić ispričao na što se trošio novac iz crnih fondova

23. Travanj 2012.
Piše:
liderhrt

U nastavku suđenja u slučaju Fimi Media na zagrebačkome Županijskom sudu pročitan je zapisnik i pregledane USKOK-ove snimke s ispitivanja bivšega HDZ-ova rizničara Mladena Barišića. Barišićev iskaz odbacio je Ivo Sanader i njegova obrana smatrajući ga potpuno neistinitim.

Prigovor je uputio i odvjetnik Ratka Mačeka te HDZ-a držeći da je kontradiktoran. Barišić je u svom iskazu govorio o tome kako je Sanader imao potpunu i isključivu kontrolu nad sredstvima koja su stizala u stranačku blagajnu, a nerijetko završavala i u takozvanim crnim fondovima.

Bivši HDZ-ov rizničar potanko je opisao situacije za koje je javnost već doznala - odnošenje dvaju milijuna eura u torbama u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj, isplate estradnim umjetnicima te je rekao kako je u stranačku blagajnu pribavljao oko 150 tisuća kuna na mjesec. Novac je uzimao od Nevenke Jurak i predavao Branki Pavošević. Katkad mu je novac donosio i sam Ivan Mravak. Branka Pavošević je, stoji u iskazu, bila osoba od najvećega Sanaderova povjerenja. Novac joj je predavao u prostorijama HDZ-a ili Carine. Barišić je ispričao i da su se novcem izvučenim preko Fimi medije plaćali troškovi hotelskog smještaja Sanaderove braće, kojima je davao i gotovinu. Također, ispričao je da je na zahtjev bivšeg premijera plaćao troškove uvoza luksuznih old-timer mercedesa njegovu prijatelju Mariju Zuboviću te da je u nabavi automobila pogodovao partneru Sanaderove kćeri.

Sto tisuća eura iz crnog fonda potrošeno je na sigurnosni sustav u Sanaderovoj kući u Kozarčevoj ulici. Sanaderu su novcem iz Fimi medie kupovana po četiri odijela na godinu šivana po mjeri kod krojača u Italiji. Barišić u iskazu tvrdi da je opskrbljivao jahtu Romanca svime što je Sanaderu, njegovoj obitelji i prijateljima bilo potrebno za ljetovanje. Na godinu se na to trošilo od 20 do 30 tisuća kuna. Barišić ne zna tko je vlasnik broda ni tko je plaćao najam.

Među pročitanim je iskazima i dio u kojem Barišić opisuje kako je Sanader odlučio da se pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu isplati 515 tisuća eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku. Novac iz crnih fondova isplaćivan je i Miši Kovaču te Nini Badrić koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima.Barišić je potvrdio da mu je Zoran Gobac, prigodom otvaranja Arene rekao da je 2 milijuna kuna za stranku predao Ratku Mačeku. U iskazu stoji kako je jedino siguran da je za crni fond znao Ivan Jarnjak.

Nakon Barišića suđenje HDZ-u, bivšem premijeru Ivi Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima nastavit će se ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju. To su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te predstavnica njezine tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa Fimi mediju kao pravnu osobu.

Optužnica u ovom slučaju jedna je od najvećih u povijesti hrvatskoga pravosuđa, ima više od 550 stranica. Bivšeg premijera Ivu Sanadera tereti se da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a i stjecanja osobne koristi. Osumnjičeni su da su iz državnih poduzeća izvukli 87,8 milijuna kuna. Na optuženičkoj je klupi i HDZ, kao prva politička stranka u Hrvatskoj optužena za korupciju. Sanader, Ratko Maček i predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan izjavili su da se ne osjećaju krivima, a Mladen Barišić, Branka Pavošević i Nevenka Jurak te pravna zastupnica Fimi medije Marica Ivanković priznali su krivnju.

28. travanj 2024 13:27