Hrvatska
StoryEditor

Bohaček: Otpis 22 posto glavnice dužnicima u francima je loše rješenje

12. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Prilikom predstavljanja projekta internet stranice oko sigurnosti sustava predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček osvrnuo se na potencijalno rješenje slučaja Franak.

Iako Hrvatska udruga banaka nije dobila rješenje koje se spominje po medijima o otpisu 22 posto glavnice dužnicima u franku predsjednik Udruge Zoran Bohaček smatra da rješenje nije dobro. Iako se moglo čuti da je takav prijedlog neustavan jer nije primjenjiv na sve Bohaček to nije želio komentirati, ali ističe da Europska komisija pozorno prati rješenje slučaja.

- Europska komisija je rekla da rješenje mora ispunjavati tri kriterija, a to su dobrovoljnost, socijalnu kategorizaciju i podjelu troškova. Mi u ovom slučaju ne vidimo da su ti kriteriji ispunjeni i moramo biti oprezni u donošenju bilo kakvih regulatornih ili zakonskih rješenja kako ne bi bilo intervencije od strane Europske komisije – rekao je Bohaček.

Dodao je da su banke zainteresirane za rješenje problema, te da su oni uvijek za rješenje problema. Što se tiče novog sastanka radne skupine, u HUB-u su pesimistični oko tih susreta.- Mi možemo razgovarati s regulatorom na tržištu i ministarstvom financija, a što se tiče udruge Franak oni su dva puta već napustili sastanak i ne vidim kako se s njima može ozbiljnije pregovarati – rekao je Bohaček.

Očigledno rješenje za dužnike nije na vidiku ako se pita bankare, no dok god postoji interes za rješavanje svih strana postoji mogućnost za soluciju problema.

10. svibanj 2024 14:02