Hrvatska
StoryEditor

Bohaček: Prijedlog Predsjednice je zadiranje u temeljna prava vlasništva

02. Ožujak 2015.

Nedavno je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala premijeru Zoranu Milanoviću prijedlog da se zakonom uvede moratorij na ovrhe nad jedinom nekretninom ovršenika

Tom prilikom je podsjetila da se njezina inicijativa nastavlja na zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnoga zakona. Što o tome misle u Hrvatskoj udruzi banaka rekao je čelnik HUB-a Zoran Bohaček.

Prijedlog Predsjednice o tome da se zakonom uvede moratorij na ovrhe nad jedinom nekretninom ovršenika Vlada RH nikako ne bi trebala prihvatiti jer se radi o zadiranju u temeljna prava vlasništva, a posljedica prihvaćanja bila bi još veća pravna nesigurnost. Najočitija posljedica bila bi da nitko više ne bi mogao niti smio dati stambeni kredit za prvu nekretninu (koja služi kao zalog) nego samo onima koji već imaju nekretnine, a to je malo naopaka logika od socijaldemokratske.

Možda je to najbolje ilustrirati primjerom građana (a ne banaka); ako vi posudite meni 100.000 EUR-a s kojima kupim stan i kao garanciju vam dam zalog na stan, a zbog objektivnih (ili ne) razloga ne vraćam dug, vi ste ostali i bez stana i bez 100.000 EUR-a......

Dodatni argument je da dok god postoji hipoteka (zalog) na nekretnini, ona nije u vlasništvu stanara-dužnika, tako da se nikoga ne izbacuje iz vlasništva.

27. travanj 2024 21:46