Hrvatska
StoryEditor

Čačić: Za Kosinj postoji veliki interes i hrvatskog investitora

10. Listopad 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Ono što se dogodilo s električnom energijom, uskoro će se dogoditi i u toplinarstvu, naglasio je prvi potpredsjednik Vlade na konferenciji Euforija, indirektno poručivši da će doći do poskupljenja.

To je, objasnio je, jedino logično rješenje jer HEP pod utjecajem neodgovorne vlasti prodavao ispod cijene. Prozvao je usput i samoubilačku politiku bivše vlade koja je zbog socijalnog mira držala cijene energije nerealnima.- Takav je pristup doveo do toga da se danas Hrvatskoj elektroprivredi u trenutku investicijskog ciklusa smanjio kreditni rejting - naglasio je Čačić podsjetiviši ponovno na sve milijunske projekte koje su naslijedili, a koji su ili spremni ili u visokoj spremnosti; TE Plomin C, HE Ombla, čeka ih i HE Kosinj-Senj vrijedan 650 milijuna eura, kogeneracija na plin, HE Dubrovnik 2, HE na Savi (investicija do 800 milijuna eura) te HE na Dravi (investicija do 350 milijuna eura).Tu je još, između ostalog, i terminal na Krku, bioelektrana-toplana Velika Gorica u vrijednosti od 65 milijuna eura.- Sve investicije imaju partnere, uglavnom strane. A za Kosinj postoji veliki interes i hrvatskog investitora - rekao je Čačić ne otkrivajući detalje naglasivši da su to takvi projekti čiji se završetak ne može očekivati u manje od tri godine.Drugi dio priče su, nastavio je, obnovljivi izvori energije. Izdvojio je vjetar koji ima veliki potencijal napomenuvši da se u Hrvatskoj u osam godian izgradilo 134 megavati vjetra, a u ovoj godini će imati 270 megavati, čak dva puta više nego u proteklih osam godina.

Na koferenciji posvećenoj promjenama koje se očekuju u energetici ulaskom Hrvatske u EU, svoje strateške projekte predstavili su i Ina, Janaf, Plinacro, kao i ulogu u liberalizaciji tržišta. Ministarstvo gospodarstva je podsjetilo kako stoje s paketom energetskih zakon, govorilo se o konkurenciji u opskrbi električnom energijom, bilo je riječi o domaćoj industriji i njihovoj ulozi u proizvodnji novih tehnologija (u pojedinim segmentima obnovjivih izvora energije), o čega se dotaknuo predsjednik Uprave Končara Darinko Bago, a zanimljivo je bilo čuti i uvođenja burze električne energije koja očekuje i Hrvatsku, o čemu je govorio Slovenac Gorazd Ažman, direktor regionalne burze električne energije.- U samoj fazi postupka liberalizacije, veliku ulogu odigrao je operator i regulator tržišta. Uspjeli smo odvojiti maprodajno i veleprodajno tržište na kojem danas imamo 30 tvrtki, od čeka je 20 posto domaćih - istaknuo je Ažman.

28. travanj 2024 18:02