Hrvatska
StoryEditor

Čitatelji ZA uvođenje part-time zapošljavanja

20. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Tema prošlotjednog Fight Cluba bio je prijedlog uvođenja ‘part-time‘ zapošljavanja (skraćenog radnog vremena) u Zakon o radu.

Vlada je najavila kako bi se s izmjenama ovog Zakona trebalo početi već ove jeseni, a ovim prijedlogom mogli bi profitirati umirovljenici, studenti te svi oni kojima odgovara rad od kuće. Prema neslužbenim informacijama poslodavac, koji zaposli radnika na primjerice četiri sata, plaćat će doprinose samo za taj dio radnog vremena. Radnici koji će biti zaposleni na dio radnog vremena (polovica, trećina, četvrtina) imat će mogućnost ‘prikupljanja satnice‘, odnosno rada za više poslodavaca kako bi u konačnici zarađivali i dobivali uplate doprinosa kao da rade klasično puno radno vrijeme kod jednog poslodavca. Prednosti i mane ovakvog načina zapošljavanja iznijeli su Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a te Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva.Jakelić je izjavio kako će takav sustav sigurno dovesti do smanjenja broja nezaposlenih te podržao ideju o potpuno fleksibilizaciji radnog vremena što mu je i donijelo pobjedu od 84 posto glasova.Avberšek smatra kako će trebati postaviti granicu koji se poslovi mogu obaviti za četiri sata, a za koje treba više vremena, jer kako kaže, takva ideja je moguća u sustavima koji savršeno funkcioniraju, a ne kod nas.

Naš vjerni komentator skitam7 smatra da ukoliko inspekcije budu radile svoj posao teško je moguće da netko prijavi radnika na 4 sata, a da on radi 8 sati.- Ukoliko inspektor bane u firmu, a neki od radnika rade u njoj, premda nisu u tom momentu evidentirani u sistemu, slijedi kazna po zakonu. A zakon propisuje da se svaka promjena prisustva/odsustva sa radnog mjesta mora evidentirati u realnom vremenu. Znači, ako ste otišli u grad na pola sata, zakon propisuje da to mora biti evidentirano u sistemu. Inspektor dolazi, vi ste na poslu, a niste evidentirani da radite, kazna je po zakonu do 60 000 kn. Ovaj zakon vrijedi već 2 godine. Da li se striktno primjenjuje ne znam, ali sumnjam da se evidencija uopće vodi na ovaj način u mnogim firmama, pa ne znam čemu uopće zakoni ako se to ne radi – zaključio je skitam7.

19. travanj 2024 01:45