Hrvatska
StoryEditor

Crikvenički Jadran poziva dio bivših radnika na ‘razumnu nagodbu‘

19. Kolovoz 2016.

Crikvenička hotelijersko-turstička tvrtka Jadran uputila je oko 70-ero svojih bivših radnika koji vode sudske postupke s njom te su zbog neisplaćenih plaća upisali razlučna prava na njezine nekretnine, poziv za nagodbu kojom bi se omogućila isplata njihovih tražbina.

U priopćenju Uprave Jadrana navodi se da je nakon stečaja, zaključenog u siječnju 2014. godine, 36-ero bivših radnika, koji su bili nezadovoljni rokom otplate duga od pet godina, zatražilo od Vrhovnog suda Republike Hrvatske izvanrednu reviziju stečajnog plana.

Uprava Jadrana potom je dogovorila s radnicima povlačenje revizije ako se dugovanja isplate u roku od tri godine. U srpnju ove godine to je i učinjeno te je Uprava posljednjom isplatom od 8,9 milijuna kuna, za više od 800 bivših i sadašnjih radnika, isplatila ukupne tražbine od 30,5 milijuna kuna,  2,5 godine prije roka kojeg je odredio Trgovački sud u Rijeci.

Izvanredna revizija protiv stečajnog plana Jadrana je povučena, a neriješena su još pitanja sporova s radnicima čije se razlučno pravo pobija, odnosno sporova koji su započeti tijekom stečaja, radi upisa na nekretnine, u vrijeme dok tvrtka nije bila sposobna za plaćanja, ističu iz Jadrana.

‘Razumna nagodba‘

Sadašnja Uprava rješenje vidi kao priliku koja se može okončati na korist i zadovoljstvo i tvrtke i radnika, stoga je predsjednik Uprave Dino Manestar uputio javni poziv na nagodbu svim bivšim radnicima koji su u sporu kako bi, kao i većina njihovih kolega, zaključili ‘slučaj‘ koji traje još od 1997.

„Predstavnike bivših radnika, kada god su to tražili, primao sam i razgovarali smo otvoreno bez rukavica. Kao predsjednik Uprave, ali i osoba koja je bila garancija isplate dugova, kada smo 2013. dogovarali stečajni plan, ne mogu dopustiti da dio ljudi ostane zakinut za svoje plaće i otpremnine koje su zaradili davno prije mog dolaska u Jadran. Ovaj Jadran i ova ekipa nije ona koja je sklapala nagodbe i mimo redoslijeda upisivala ljude na imovinu, mi smo pokazali da naša obećanja ispunjavamo i prije roka i želimo i dalje razvijati naš Jadran i crikvenički turizam. Sporovi koje smo naslijedili iz stečaja rezultat su kupovine socijalnog mira, a ne rješavanja problema još od prije 15-ak godina.

Zato i ovim putem, nakon isplate vjerovnika obuhvaćenih stečajnim planom, pozivam sve one, koji i dalje vode sporove s Jadranom, na razumnu nagodbu. Doista nema smisla da se unedogled vučemo po sudovima dok su njihove kolege već naplatile dogovoreno dugovanje. Dionice koje su dobili svakim danom sve više  vrijede, jer mi stalno ulažemo, tvrtka se razvija i imamo veliku šansu zajednički napraviti od Jadrana ono što smo i zacrtali u viziji – vodeću turističku kompaniju na Kvarneru. Zato smo spremni na nagodbu, ali pod razumnim uvjetima i u razumnim rokovima, te  im otvoreno poručujem kako u meni imaju osobu za dijalog“, izjavio je Manestar.

Na pitanje što bi radnici u nagodbi mogli očekivati od Jadrana, Manestar je kazao da bi im se ponudila  isplata dugovanja, 50 posto u novcu, a 50 posto u dionicama, kao i svim ostalim radnicima.

25. travanj 2024 06:11