Hrvatska
StoryEditor

D&B: Ekonomska slika Hrvatske kratkoročno ne izgleda pozitivno

27. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Bonitetna kuća Dun&Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što ju svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja

U 2015. godini D&B predviđa rast BDP-a po stopi od jedan posto uz stopu nezaposlenosti od 18%. U svom mjesečnom izvještaju, koji u ponedjeljak prenosi zagrebačka tvrtka Bonline, iz D&B-a podsjećaju da je hrvatski BDP porastao u zadnjem kvartalu prošle godine, što je prvi rast nakon 12 uzastopnih kvartala pada, i to potaknut rastom izvoza za 4,5 posto.

- Kratkoročno, ekonomska slika hrvatske ne izgleda pozitivno ali ipak ima nekih razloga za optimizam, navode u izvješću.

Razlozi za optimizam su i povjerenje potrošača te potrošnja u siječnju i veljači ove godine dok bi pad cijena nafte trebao povećati likvidnost domaćinstava te investicije.

Zbog trenutne situacije u Eurozoni (pad eura u odnosu na kunu, stanje u Grčkoj, kriza u Ukrajini...) prognoza rasta BDP-a nije optimistična.

- Uz to, sve komponente ekonomskog rasta su trenutno u padu - privatna potrošnja (-6,6%), državna potrošnja (-0,5%), investicije (-3,7%).

U regiji uz Hrvatsku najviši rejting ima Slovenija (DB3d), a slijede, Albania (DB4c), Makedonija (DB4a), Srbija (DB5a) i BIH (DB6b).

D&B jev Country Risk Rating predstavlja rizik obavljanja posla u određenoj zemlji. Skala se kreće od 1 do 7 pri čemu 1 znači minimalan rizik a 7 maksimalan rizik. Svaki broj je još dodatno podijeljen na 4 dijela – od A do D.

29. travanj 2024 15:27