Hrvatska
StoryEditor

Država kreće u lov na neprijavljene podstanare, tko će platiti cijenu?

07. Listopad 2013.
Piše:
liderhrt

Država najavljuje lov na iznajmljivače stanova na crno.

 Zbog neplaćanja poreza proračun gubi, procjenjuje se, 300 milijuna kuna na godinu. Ne varaju baš svi državu, ali u poreznoj inspekciji nema odgovora na pitanje koliko uopće država godišnje prikupi od najma.

U najavljenoj kontroli iznajmljivača na crno Ministarstvo financija neće se moći osloniti ni na Zavod za statistiku. Naime, još nema podataka o tome koliko je podstanara i stanova u najmu. Prema prvim rezultatima popisano je ukupno 2,257.515 stambenih jedinica, od toga je 1,923.522 stana za stalno stanovanje.

Razlika od oko 340 tisuća stanova ostala je nedefinirana. No država zasad ima samo dobru volju, ne i izračune. Do posljednjeg popisa spominjao se broj od 150 tisuća stanova u najmu u Hrvatskoj.

Ako računamo da je prosječna cijena stana oko 2000 kuna te je porez i prirez na taj iznos oko 200 kuna, smatramo da je to oko 265 milijuna kuna koje je manje uplaćeno poreza, rekao je Nedeljko Marković , predsjednik udruge PRAGMA.

Mnogi podupiru Linićeve namjere, no strahuju da će se proračun na kraju puniti iz, ionako praznih, podstanarskih džepova, odnosno da će stanodavci povisiti cijene najmanina.

Ceh za dobru Vladinu namjeru tako bi na kraju mogle platiti najviše mlade osobe, koje čine većinu podstanara u Hrvatskoj.

25. travanj 2024 12:49