Hrvatska
StoryEditor

Epimen i ViaNatur opasni za zdravlje

13. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja naredila je povlačenju s tržišta dodatke prehrani Epimen i ViaNatur. Analizom uzoraka Agencije za lijekove i medicinske proizvode utvrđeno je da sadrže kemijsku supstancu sildenafil.

To je djelatna tvar u lijekovima erektilne disfunkcije i nije dopuštena kao sastojak dodatka prehrani. Riječ je o supstanci sintetskog podrijetla koja predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju osoba koje je konzumiraju, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

Pronađena supstanca kod korisnika s rizičnim faktorima može izazvati teške kardiovaskularne nuspojave, poput srčanih aritmija te srčanog i moždanog udara, pa se ne smije nalaziti u dodacima prehrani koji su u slobodnoj prodaji, već samo u lijekovima koji se izdaju isključivo na liječnički recept. Time se osigurava da, prije propisivanja lijeka, liječnik procijeni kardiovaskularni rizik svakog pojedinog pacijenta, odredi odgovarajuću dozu lijeka te nadzire zdravstveno stanje pacijenta. Izdana su rješenja o zabrani stavljanja na tržište dodatka prehrani Epimen u kapsulama, proizvođača tvrtke Epimen d.o.o., te dodatka prehrani ViaNatur u kapsulama, čiji je ekskluzivni uvoznik i distributer Veneo d.o.o.

28. travanj 2024 01:20