Hrvatska
StoryEditor

Forum obiteljskog smještaja u Zadru s više od tisuću sudionika

04. Studeni 2016.

Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja (FOS) u Zadru će od 15. do 17. studenoga  u dvorani Sportskog centra Višnjik okupiti više od tisuću sudionika te raspraviti najvažnije teme za taj segment turističkog smještaja, nastojeći ga više povezati s domaćim proizvođačima kroz inačicu HGK-ove akcije Kupujmo hrvatsko.

Najavljujući u petak na konferenciji za medije program i teme FOS-a, direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) Leila Krešić-Jurić i predsjednik Zajednice obiteljskog turizma (ZOT) pri HGK Nedo Pinezić naglasili su veliko zanimanje za skup u sklopu kojeg će se predstaviti oko 100 domaćih proizvođača kao dio akcije Kupujmo hrvatsko, i to oni za čije su proizvode i usluge domaćini turističkog obiteljskog smještaja najviše zainteresirani.

"Forum FOS će i ove godine pokazati snagu obiteljskog smještaja u turizmu. Ne radi se samo o broju kreveta i objekata nego o konkretnom mikro poduzetništvu čiji je potencijal dugo vremena bio statistički, zakonski, kreditno, marketinški i na svaki drugi način zanemaren", istaknuo je Pinezić.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je registrirano više od 81 tisuće domaćinstava s više od 490 tisuća kreveta, što čini oko 50 posto svih kreveta u hrvatskom turizmu, a oko 300 tisuća građana uključeno je u ponudu.

Zbog te snage na 3. FOS-u će se dosta govoriti o potrebi i važnosti brendiranja obiteljskog smještaja pod oznakom Izvorno hrvatsko domaćinstvo, čemu treba pomoći i povoljna kreditna linija HBOR-a.

Bit će riječi i o legislativi, poreznim izmjenama, boravišnoj pristojbi, upravljanju destinacijama, ali i parafiskalnim nametima.

Na Forum se očekuju ministar turizma Gari Cappelli  i glavni tajnik Europskog udruženja obiteljskog smještaja Carlos Villaro Lassen.

Iva Puđak Mihaljević iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice iznijela je podatke eVisitora prema kojima je u obiteljskom smještaju od početka godine do 3. studenoga boravilo 4,7 milijuna turista koji su ostvarili 30 milijuna, od čega najviše u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Istarskoj županiji.

Krešić-Jurić iz HGK kazala je i da će većina sudionika u Zadru boraviti u obiteljskom smještaju kod svojih kolega po cijeni noćenja ispod 100 kuna, što je vrlo rijetko za sudionike skupova u Hrvatskoj, dok je po broju sudionika FOS u rangu Dana hrvatskog turizma, a time i jedan od najvećih godišnjih poslovnih skupova u Hrvatskoj.

19. travanj 2024 21:22