Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Novca za plaće i mirovine će biti, ali reforme su nužne

21. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić komentirao je najnovije smanjenje kreditnog rejtinga i najavio reforme, te otklonio današnje najave iz redova HDZ-ovih ekonomskih stručnjaka po kojima bi već u prosincu moglo nedostajati novca za plaće i mirovine.

- Ne vjerujem u taj scenarij. Mi smo do sada svim obvezama odgovorili u rokovima i nadam se da će u nastavku priče biti isto tako - rekao je Grčić i pojasnio da je riječ o uobičajenoj oporbenoj retorici, prenosi Danas.hr

Zbog loših fiskalnih prognoza kreditna agencija Fitch snizila je Hrvatskoj rejting na razinu smeća. Tako smo s ocjene BBB- pali na BB+, što karakterizira zemlju u koju se ne isplati ulagati. Grčić kaže kako su recept za izlazak iz začaranog kruga reforme, iako ne otkriva konkretne poteze niti hoće li se drastično rezati plaće i otpuštati radnici u javnom sektoru.

- Ne bih prejudicirao koje će mjere Vlada poduzeti, ali da će biti reformi u svim segmentima od zdravstva, obrazovanja do socijale, to uopće nije sporno. Svi argumenti koji su navedeni, a to je prvenstveno usporeni oporavak i problemi s proračunom, javnim dugom, to je naša stvarnost i u ovom trenutku smo na tragu iznalaženja načina da složimo jedan model daljnje fiskalne konsolidacije koji bi se trebao dogoditi u iduće tri godine prema proceduri prekomjernog deficita - najavljuje Grčić.

Potpredsjednik Vlade je ustvrdio kako će se u reforme morati ići i kako tu nema izbora. Zaključio je optimistički kazavši da ako Vlada taj posao odradi kvalitetno i do kraja, nada se da se u narednom razdoblju mogu preokrenuti trendovi što bi dovelo i do povoljnijih ocjena kreditnih agencija.

16. svibanj 2024 18:41