Ukratko
StoryEditor

Projekti dekarbonizacije vode Cemex prema ugljično neutralnoj budućnosti

13. Svibanj 2024.
Cemex Hrvatska

Smanjenje emisija CO2 od 40 posto po toni cementa na globalnoj razini i smanjenje od 55 posto u Europi u usporedbi s 1990., smanjenje ugljičnog otiska betona od 35 posto i povećanje upotrebe obnovljive energije na 55 posto - ciljevi su klimatske strategije ‘Budućnost na djelu‘ globalnog proizvođača građevinskih materijala, tvrtke Cemex, usmjerene na postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. S tom je namjerom i u Cemex Hrvatskoj pokrenut veliki investicijski ciklus.  

Projekt energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u tvornici cementa Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu vrijednosti približno 3 milijuna eura, jedan je od projekata završenih tijekom prošle godine, sufinanciran europskim sredstvima. Zahvati koje je donio omogućuju kompaniji da smanjuje utrošenu energiju u proizvodnim  procesu te da dio energije proizvede u vlastitoj solarnoj elektrani. Ovim projektom, prema emisijskom faktoru proizvodnje električne energije za Republiku Hrvatsku, Cemex smanjuje otisak za preko 1000 tona CO2  godišnje. Nadalje, krajem prošle godine Cemexu su dodijeljeni ugovori za realizaciju triju projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora sufinancirani sredstvima Modernizacijskog fonda EU. Nove sunčane elektrane niknut će u dvjema tvornicama cementa u Kaštelima i Solinu te u zagrebačkom proizvodnom pogonu Podsused, ukupne vrijednosti preko 5 milijuna eura od čega je gotovo 3 milijuna eura sufinancirano europskim sredstvima. Daljnja ulaganja bit će usmjerena i na unaprjeđenje tehnološkog procesa, povećanje korištenja biomase kao goriva te nastavak ugradnje fotonaponskih panela. 

Također, Cemex radi na projektu kojim bi svoj globalni cilj od nula emisija CO2 u 2050. dosegnuo već u 2030. godini, a time tržištu ponudio i ugljično neutralan cement, što će značajno utjecati i na ugljični otisak svih građevinskih projekata koji koriste Cemexove materijale. 

U sklopu spomenute strategije, Cemex se također fokusira na razvoj niskougljičnih, a u konačnici i ugljično neutralnih proizvoda pa je još 2020. na brojnim globalnim tržištima lansirao brend Vertua, kao dio opsežnog spektra proizvoda koji uključuje globalno dostupne niskougljične cemente i betone. Cemex nudi ove proizvode i u Hrvatskoj te regiji, omogućavajući građevinarima odabir materijala koji nose manji ugljični otisak gradnji. Također, osam cemenata ove tvrtke u ponudi od kraja prošle godine posjeduje i Environmental Product Declaration (EPD) certifikate tipa III, neovisno dodijeljene deklaracije koje daju informaciju kupcima o ugljičnom otisku proizvoda tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa. Cemex je prvi proizvođač građevinskih materijala u Hrvatskoj koji daje ovu vrstu neovisno potvrđene informacije o životnom ciklusu proizvoda svojim kupcima.  

23. svibanj 2024 17:47