Hrvatska
StoryEditor

HBOR uvodi nove kredite za proizvodnju

12. Prosinac 2012.

Unatoč prilično depresivnim ekonomskim (ne)prilikama HBOR uvodi novu kreditnu liniju i to ni više ni manje nego za proizvodnju! Anton Kovačev, predsjednik Uprave banke kraj godine želi okončati s barem malo optimizma pripremajući doista povoljnu liniju za proizvodnju novih proizvoda.

Drugim riječima, proizvodnju onih koje nemamo ili ih ne proizvodimo dovoljno, sve kako bismo na hrvatskim policama imali kvalitetne hrvatske proizvode. 

- Tim programom ćemo nastojati povezati sve sudionike u proizvodnom procesu, od inovatora preko dizajnera do proizvođača i trgovaca.- Domaća proizvodnja pretpostavka je zadržavanja postojećih radnih mjesta i otvaranja novih, povećanja izvoza, smanjenja ovisnosti o uvozu. Vjerujemo da će poduzetnici prepoznati pogodnosti koje donosi novi program i da ćemo kroz njegovu provedbu osvijestiti gospodarstvenike o važnosti i značaju povezivanja i zajedničkih nastupa te na taj način utjecati na jačanje domaće proizvodnje - poručuje Kovačev dodajući da novi program, za razliku od ostalih investicijskih, omogućuje kreditiranje obrtnih sredstava s udjelom većim od 30 posto, na rok do 14 godina, uključujući poček od tri godine. Riječ je o dosad najpovoljnijim uvjetima kreditiranja, a sredstvima kredita poduzetnici mogu kupiti novu opremu ili uređaje, zemljište i građevinske objekte ili podmiriti troškove ishođenja certifikata. Veći iznos obrtnih sredstava može se koristiti ako poduzetnik ugovori robni kredit s kupcem. Kamate su do 30. lipnja 2013. dva i tri posto, a nakon toga dva i četiri posto, ovisno o vrsti investicije. Krediti se odobravaju u kunama ili kunama uz valutnu klauzulu, a kreditiranje se provodi putem poslovnih banaka ili izravno pri čemu su uvjeti kredita u oba slučaja jednaki. 

Kovačev je podsjetio kako je HBOR kreditno vrlo aktivan - ove je godine poduzeta privremena mjera za smanjenje kamatnih stopa za jedan postotni bod za nove investicije u poljoprivredi, turizmu, industriji, zaštiti okoliša i obnovljivih izvora energije; smanjenje kamata za 11 investicijskih programa utjecalo je na povećanje broja odobrenih kredita za 52 posto i iznosa za čak 90 posto; u jedanaest mjeseci ove godine odobreno je 8,9 milijardi kuna što je za 48 posto više nego u istom razdoblju protekle godine. HBOR je za potrebe izvoznika odobrio više od pet milijardi kuna kredita, osigurao je 2,1 milijardu kuna izvoznih poslova i izdao više od 200 milijuna kuna izvoznih bankarskih garancija. Hrvatski izvoz podržan je s više od 7,3 milijardi kuna. - Uzimajući u obzir činjenicu da je u razdoblju od siječnja do listopada 2012., hrvatski izvoz iznosio 60 milijardi kuna proizlazi da je HBOR pokrio 12 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Važno je naglasiti kako je po prvi puta nakon financijske krize izmijenjena struktura odobrenih kredita u korist kreditiranja novih investicija što i jest bio jedan od glavnih ciljeva HBOR-a za ovu godinu. Ove je godine utrostručena uplata iz proračuna u osnivački kapital HBOR-a koji ove godine iznosi 600 milijuna kuna koliko je planirano i iduće godine -kaže KOvačev napominjući da uz sredstva iz proračuna banka kreditnu aktivnost planira i zaduženjem od gotovo milijardu i tristo milijuna eura. Iduće godine banka planira plasirati više od devet milijardi kuna kredita. Na novinarski upit zašto ima potražnje za kreditima koji se financiraju zaduženjem, a navodno je nema za novac koji je oslobodio HNB, Mladen Kober, član Uprave kaže kako je po programu kreditiranja razvoja gospodarstva dosad odobreno 853 milijuna kuna, vrijednost kredita od kojih se odustalo iznosi 161 milijun dok je još oko pola milijarde kuna vrijednih kredita u obradi. Podsjetimo, HNB je oslobodio osam milijardi, banke su jedva uzele šest milijardi, a dosad je odobreno manje od milijarde kuna kredita iz tih sredstava

04. svibanj 2024 12:15