Hrvatska
StoryEditor

HDZ tužbom protiv objave registra branitelja

29. Studeni 2012.
Piše:
liderhrt

Sabor je sjednicu započeo raspravom o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojima se omogućuje objava Registra branitelja.

Zastupnicima je izmjene predstavio ministar branitelja Predrag Matić koji je kazao da je zakon donesen u konzultacijama s braniteljskom populacijom te da se njime neće smanjivati niti jedno pravo branitelja, a ratni put objavit će se samo uz njihov pojedinačni pristanak.

HDZ-ovac Josip Đakić najavio je da će HDZ ustavnim tužbama pokušati ‘srušiti‘ objavu Registra, a ne prođe li to, najavio je podnošenje osobnih tužbi protiv svih koji su inicirali objavu Registra. - Niste se držali Zakona o zaštiti osobnih podataka i sigurni smo da ćemo, ako Ustavni sud ne ocijeni da će vam ovo pasti, podnositi osobne tužbe protiv vas koji ste inicirali ovakav zakon -poručio je Đakić Matiću. Devet mjeseci sam bio u logorima, nije mi bilo lako, ali siguran sam da će mi u Remetincu biti lakše i ako budem imao novaca hranit ću se u Baltazaru, poručio je Matić Đakiću.

HDZ-ovac Davor Ivo Stier, pozivao je Vladu da objavi samo podatke o lažnim braniteljima. HDZ-ovac Tomislav Ivić kazao je kako ni jedna država na svijetu nije objavila popis pripadnika svojih ratnih postrojbi. Na to mu je Matić uzvratio kako je to učinila Kanada, te ga upitao - treba li pogledati i koja je zemlja osudila svog bivšeg premijera.

U općem dijelu Registra bit će navedeni ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status (branitelja ili dragovoljca). U posebnom dijelu Registra nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u. Javno dostupni u elektroničkom obliku mogu biti i podaci iz posebnog dijela Registra branitelja temeljem pisane privole hrvatskog branitelja. Izmjenama zakona također se omogućuju povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe.

05. listopad 2024 05:14