Hrvatska
StoryEditor

Hoće li Hrvatska ove godine zabilježiti rast investicija?

03. Prosinac 2015.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da su u prošloj godini ukupne investicije porasle na 46,6 milijardi kuna., što znači da se nakon četverogodišnjeg trenda pada započetog u 2009. godini investicije lagano oporavljaju.

Vrijednost ostvarenih bruto investicija u prošloj godini povećana je na godišnjoj razini za 3,2 posto. No, novina je da su investicije u građevinske radove, iako imaju najveći udio u strukturi investicija, smanjene za 1,8 posto u odnosu na godinu ranije,a pad se bilježi i u sektorima opskrbe električnom energijom, plinom i vodom. Investicije u novu dugotrajnu imovinu, koje čine oko 90 posto ukupnih investicija, povećane su za dva posto. Pritom su najveće investicije među pojedinim djelatnostima ostvarene u javnoj upravi, obrani i obveznom osiguranju i to zahvaljujući korištenju sredstava iz EU fondova, a što se realnog sektora tiče najveći je rast zabilježen u prerađivačkoj industriji.

Najveći rast vrijednosti investicija u prošloj je godini ostvaren kod prijevoza i skladištenja, i to mahom zbog izgradnje novoga putničkog terminala Zračne luke Zagreb, dok je druga najveća vrijednost investicija u turističkom sektoru odnosno obnova i izgradnja hotelskih kapaciteta. No, sve to daleko je od vrijednosti investicija u godinama koje su prethodile krizi, prošlogodišnja vrijednost investicija od 46,6 milijardi kuna bila oko 45 posto manja od 83,7 milijardi kuna koliko su investicije iznosile u 2008. godine.

Hoće li ove godine Hrvatska doista zabilježiti značajniji rast investicija zbog mjera aktivne politike ili je to sve skupa jedna velika slučajnost koja se dogodila zbog oporavka europskih i svjetskih tržišta, pitali smo Damira Novinića, ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) te ekonomista Žarka Primorca.

Novinić je siguran u pozitivan rast investicija i u ovoj godini, a i statistički su podaci u korelaciji i s podacima s kojima AIK barata "na terenu", a prema kojima je također vidljiv povećan interes investitora. On tvrdi da je značajan skok zabilježen upravo u sektoru prerađivačke industrije, s naglaskom na prehrambenu industriju i farmaceutiku, a to su upravo one poželjne investicije, investicije u proizvodnju namijenjenu izvozu, koje otvaraju značajan broj novih radnih mjesta te donose nove tehnologije.

Primorac pak očekuje izvjestan, mali porast investicija, ali nedovoljan da bi one bile ozbiljniji motor rasta društvenog bruto proizvoda. Sve ostalo na investicijskom sektoru bit će po starom: domaća akumulacija nedovoljna za ozbiljniji zaokret, priprema projekata u javnim poduzećima vrlo spora, dodaje on dodavši kako će se nastaviti i trend da nas inozemni investitori izbjegavaju radi slabe poslovne klime, kompliciranih administrativnih procedura i pravne nesigurnosti.

Svoj glas u novom Fight clubu možete dati OVDJE.

19. travanj 2024 00:26