Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska će pomoći BiH i Srbiji s po 100.000 eura

22. Svibanj 2014.
Piše:
liderhrt

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici odlučila uputiti po 100.000 eura humanitarne pomoći za stradale u poplavama u Bosni i Hercegovini te Srbiji.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svake godine ima određena sredstava koja su rezervirana za humanitarnu pomoć postradalima u katastrofama u inozemstvu. Ta se sredstva mogu koristiti isključivo za humanitarnu pomoć u inozemstvu, a dosad se pomagalo izbjeglicama iz Sirije koje su smještene u Turskoj i Jordanu. – izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Vlada je u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja, kojim se to tijelo ustrojava i funkcionirat će pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava odnosno Fonda za rehabilitaciju.

- Na taj će se način na jednom mjestu pružiti sve ono što je potrebo osobama s invaliditetom – izjavila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te dodala da je taj prijedlog prepoznala i Svjetska banka pa su u sklopu zajma za reformu socijalne politike dobivena određena sredstava i za potporu jedinstvenog tijela vještačenja.

Izvješće pučke pravobraniteljice za 2013., koje je Vlada danas prihvatila, poslano je u Hrvatski sabor na donošenje. Vlada nema primjedbi ni na izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu, ali ministar uprave Arsen Bauk napominje da je jedno ministarstvo bilo više izloženo upitima u vezi prava na pristup informacijama pa se, kaže, možda radi i o zlouprabi prava. U nekim je ministarstvima zbog velikog broja zahtjeva obavljena reorganizacija rada službenika, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta je organizirao obavljanje poslova službenika za informiranje u svakoj upravi ministarstva.

Saboru je na donošenje upućeno i izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2013.

Vlada je danas odobrila i da se iz proračunske zalihe Zakladi Ana Rukavina isplati 213 tisuća kuna za nabavu univerzalnog čitača mikrotitarskih pločica za potrebe banke krvi.

Vlada je u Hrvatski sabor uputila Konačni prijedlog zakona o zaštiti na radu s više amandmana, među kojima je i amandman kojim se ublažava apsolutna zabrana rada pod utjecajem alkohola na poslovima na kojima radnik nije izložen povećanim rizicima. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako Vlada, uvažavajući raspravu u Hrvatskom saboru, predlaže da se ublaži apsolutna zabrana rada pod utjecajem alkohola jer manja koncentracija alkohola na poslovima na kojima radnik nije izložen povećanim rizicima ne zahtjeva apsolutnu zabranu. Na taj način, istaknuo je, omogućeno je poslodavcima da temeljem procjene rizika mogu dopustiti da na pojedinim poslovima radnik može imati manju koncentraciju alkohola dok apsolutna zabrana ostaje.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice usvojila stajalište za sastanak Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir) (COMPET), koje će se održati 26. svibnja, priopćeno je iz Vlade. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koje će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU, stajališta se prethodno ne objavljuju, a s obzirom na to da se tijekom pripreme sastanaka Vijeća EU dnevni redovi, zaključci i drugi dokumenti usuglašavaju u tjednu prije samoga sastanka, moguća je izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH, objašnjava se u priopćenju. Vlada će sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor. Vlada se Ustavnom sudu očitovala na Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 81. stavaka 2. do 6. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog, a cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

24. travanj 2024 16:45