Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska predvodi malobrojnu skupinu EU zemalja s padom cijena nekretnina u 2015.

13. Travanj 2016.

U četvrtom tromjesečju 2015. cijene nekretnina u Hrvatskoj, mjerene Eurostatovim indeksom cijena nekretnina, smanjene su za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem su tromjesečju 2015. pale 3,0 posto, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

Hrvatska je u posljednjem tromjesečju 2015. predvodila malobrojnu skupinu zemalja Europske unije koje su zabilježile pad cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U četvrtom tromjesečju 2015. cijene nekretnina u Hrvatskoj, mjerene Eurostatovim indeksom cijena nekretnina, smanjene su za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem su tromjesečju 2015. pale 3,0 posto, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Eurostata. Među zemljama EU pad cijena nekretnina zabilježile su, prema raspoloživim podacima Eurostata, još Italija, za 0,9 posto, i Cipar, za 0,6 posto.

Najviše su u posljednjim mjesecima 2015. porasle cijene nekretnina u Švedskoj, za 14,2 posto, te u Mađarskoj, za 10,3 posto, i u Velikoj Britaniji, za 7,1 posto, izvijestio je statistički ured. Na razini EU cijene su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle na godišnjoj razini 3,8 posto. Eurostat je ujedno blago naviše revidirao stopu rasta u trećem tromjesečju 2015., koja sada iznosi 3,1 posto. Rast cijena nekretnina pojačan je krajem prošle godine i u eurozoni, na 2,9 posto, nakon što su u prethodnom tromjesečju prema revidiranim procjenama Eurostata porasle 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Znatno usporen rast cijena na tromjesečnoj razini

U odnosu na prethodno tromjesečje cijene nekretnina u Hrvatskoj ostale su gotovo nepromijenjene u posljednja tri mjeseca 2015., zabilježivši rast od samo 0,1 posto. U razdoblju od srpnja do rujna uvećane su 0,7 posto, pokazuju podaci Eurostata. Time se Hrvatska svrstala u skupinu s Finskom, koja je zabilježila isti blagi postotni rast cijena nekretnina na tromjesečnoj razini, te s Njemačkom, gdje su cijene porasle 0,2 posto, ali i Španjolskom i Slovenijom, gdje su cijene na tromjesečnoj razini stagnirale. Najviše su u odnosu na prethodno tromjesečje porasle cijene nekretnina u Bugarskoj, za 3,1 posto, te u Latviji, za 2,3 posto, i Švedskoj, za dva posto.

Najveći pad cijena nekretnina u četvrtom tromjesečju 2015. u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježili su prema raspoloživim podacima Eurostata Cipar, za 4,2 posto, Litva, za 2,1 posto, i Austrija, za 1,7 posto.

Na razini EU cijene nekretnina porasle su u posljednja tri mjeseca prošle godine za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su prema revidiranim podacima Eurostata uvećane 1,4 posto. U eurozoni su cijene nekretnina stagnirale u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 1,0 posto, pokazuju procjene Eurostata.

26. travanj 2024 22:14