Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskoj predstoji procvat e-trgovine

02. Prosinac 2015.

Internetska trgovina nije svakodnevna i uobičajena navika hrvatskih potrošača, ali trendovi s razvijenijih tržišta jasno pokazuju pravac, a on neupitno vodi u online svijet. Pravi bum internetske trgovine u Hrvatskoj očekuje se u idućih nekoliko godina, a već sada vidimo njegove naznake.

Jaki domaći i strani ulagači najavljuju velike projekte u području internetskog trgovanja. Agrokor i prije lansiranja ‘hrvatskog Amazona‘ najavljuje unapređenje Konzumove online prodavaonice koja je rebrendirana u Konzum klik. Na osvajanje Hrvatske pripremaju se i eBay, Mall.cz... Udjel e-trgovina u Hrvatskoj samo je jedan posto, pa se do 2020. očekuje strelovit rast prometa od 40 posto na godinu.

Agrokor je u posljednjim fazama razvoja nove regionalne online platforme A007, na kojoj veliki tim stručnjaka raznih profila radi od 2014. godine, a prvi ju je put najavio Ivica Todorić istaknuvši da je to potpuno novi segment poslovanja Agrokora i da je ‘posve moguće da upravo to postane najvredniji dio koncerna‘.

No, što donosi procvat e-trgovine?  Koje su tri novosti u e-trgovini, što najviše kupujemo i koje su kategorije s najvećim potencijalom za online prodaju u Hrvatskoj? Krenimo redom...

Što donosi procvat e-trgovine?

KupcimaJednostavnija i brža kupnja, veća mogućnost izbora, niže cijene, personalizirani pristup zahvaljujući analizi podataka o kupcima i njihovim navikamaDistributerima i poštiPovećani promet, veći prihodi i potreba za dodatnim ulaganjima u sabirne centre i dostavnu logistikuProizvođačimaNovi kanal prodaje, mnogo veće tržište. I bankama bi se povećao promet, a vjerojatno bi uložile u promociju svojih kartica koje imaju mogućnost povezivanja na PayPal KonkurentimaNova opasnost i pritisak na postojeći offline poslovni model ubrzat će tranziciju na online poslovanje

Novosti

1. Agrokor - Platforma A007Agrokor bi uskoro trebao predstaviti regionalnu platformu za internetsku trgovinu radnog naziva A007 ili kolokvijalno ‘hrvatski Amazon‘. Riječ je o online kupnji širokog spektra proizvoda i usluga. Nedavno je predstavljena Konzumova online prodaja. Konzum klik je novi koncept online trgovine, početak nove ere u maloprodaji u Hrvatskoj. U projekt je uloženo oko 30-tak milijuna kuna u prostoru bivšega Getroa na Vrbanima. Na 5000 četvornih metara smjestio se logistički centar i skladište.Agrokor je u zadnje je dvije godine u IT uložio više od 1,5 milijardi kuna, a za internetsku trgovinu odabrao je tehnološko rješenje SAP hybris.

2. Mall.cz - Češki servis dolazi u HrvatskuIako još nema službene potvrde, očekuje se da će Mall.cz, najveći češki online trgovački servis, uskoro svoje usluge pružati i hrvatskom tržištu. Vrijeme kada bi Mall.cz, koji zovu i Alibabom Srednje Europe, trebao početi raditi u Hrvatskoj nije precizirano, ali web-stranica na hrvatskom jeziku je u pripremi, a skladišta se pune robom spremnom za hrvatsko tržište.

3. eBay - Postaje jednostavniji za uporabu u HrvatskojIako eBay ne dolazi na hrvatsko tržište, od 1. prosinca postojeći posrednik u kupnji s eBaya, eBay kupovina, lansirat će novu online aplikaciju koja će biti spojena na sve eBay platforme u svijetu. Kupac će registracijom u aplikaciju moći u realnom vremenu pretraživati na hrvatskom ili engleskom jeziku artikle na cijelom eBayu. Cijene artikala bit će izražene u kunama, specificirane cijene dostave, opisi artikala itd. Uplatu će moći obaviti u kunama putem banke, pošte, Fine, internetskog i mobilnog bankarstva i na svim kioscima Tiska, u Konzumovim prodavaonicama i benzinskim crpkama Croduxa i Petrola. Unutar aplikacije kupcima će biti dostupan resolution centar (za rješavanje mogućih problema) te e-mail, online i telefonska podrška te mogućnost povrata novca ako roba ne stigne.

Hrvati najviše na internetu kupuju odjeću i obuću (58 posto), slijedi tehnička roba (56 posto), a knjigu će putem interneta kupiti njih 26 posto. Najveći potencijal za online prodaju u Hrvatskoj imaju modni dodaci (34 posto), kozmetika 832) i gadgeti (29 posto). Slijede, igračke i proizvodi za bebe (26 posto), oprema za automobile (22 posto) i sportska oprema (21 posto). (eurostat)

18. svibanj 2022 23:38