Hrvatska
StoryEditor

Ikea u godinu dana ostvarila promet od 536 milijuna kuna

03. Studeni 2015.
Piše:
Miro Soldić

IKEA Hrvatska izvijestila je u utorak da je u prvoj godini poslovanja ostvarila promet od 535,9 milijuna kuna ili 70,5 milijuna eura, najavivši planove o pokretanju on-line prodaje u 2016. godini.

U Prvoj godini poslovanja na hrvatskom tržištu ostvarili smo 535,9 milijuna kuna prometa, što je za 15 posto više od očekivanog. Od toga je sama robna kuća ostvarila 508 milijuna, a restoran i bistro 27.8 milijuna kuna – istaknuo je Stefan Vanoverbeke, direktor Ikea Hrvatske predstavljajući danas poslovne rezultate te tvrtke.

Vanoverbeke, inače i regionalni direktor Ikea South East Europe (SEE), poručio je kako u 2016. godini na našem tržištu namjeravaju pokrenuti online prodaju, dodavši kako razmatraju mogućnost širenja na području Hrvatske kroz inovativne koncepte u maloprodaji. Najavio je i dodatna ulaganja na zagrebačkoj parceli, kao i investicije u regiji, u Ljubljani i Srbiji.

Pohvalio se kako je 2 milijuna posjetitelja trgovine, od čega gotovo 70 posto otpada na Zagreb i okolicu, kupilo 11 milijuna komada namještaja.

- Dvije trećine kupaca čine žene, a hrvatski kupci najviše vole bijelu boju i moderan stil namještaja – izjavio je, dodavši kako Ikea Hrvatska zapošljava 299 radnika koji kroz razne beneficije i loyalty programe dobijaju praktički 13,5 plaća godišnje. Od domaćih dobavljača imaju dugogodišnju suradnju s tvrtkom Tvin, dok sa tvrtkom Kircek imaju nešto noviji poslovni odnos.

Vanoverbeke nije iznio podatke o zaradi kompanije jer za to nemaju poslovnu obavezu pošto nisu izlistani na burzi, ali je naglasio kako su na globalnoj razini prošle godine imali oko 3 milijarde eura profita, od čega su 90 posto reinvestirali u tvrtku.

Ikea Hrvatska je samo na recikliranju otpada prošle godine zaradila 116 tisuća kuna, a Vanoverbeke je istaknuo kako vode računa o odgovornom poslovanju, naglasivši kako se njihov koncept nazvan demokratski dizajn zasniva na pet stupova: formi, funkciji, kvaliteti, održivosti i najnižoj mogućoj cijeni.

11. svibanj 2024 06:26