Hrvatska
StoryEditor

Isplaćeno 147,6 milijuna kuna poljoprivrednih potpora

10. Svibanj 2013.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom drugog dijela potpore poljoprivrednicima na osnovu odobrenih zahtjeva za 2012. godinu, priopćeno je iz Agencije.

Danas je isplaćeno 147,6 milijuna kuna za četiri preostale rate regionalnog plaćanja za kravlje, ovčje i kozje mlijeko, premija za krave dojilje, ovce i koze te državna pomoć za mliječne krave, duhan, šećernu repu i maslinovo ulje.

Sljedeći tjedan isplatit će se dohodovna potpora prve i druge skupine, ostala izravna potpora, mjere ruralnog razvoja (ekološka, integrirana, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, teži uvjeti gospodarenja), potpore četvrtog tromjesečja u ribarstvu i mjere tržišne intervencije za mandarine.

Agencija podsjeća poljoprivredne proizvođače da rok za predaju zahtjeva za potporu za 2013. godinu istječe u srijedu, 15. svibnja, s tim da se zahtjevi mogu podnijeti i 25 kalendarskih dana nakon tog roka. U tom slučaju smanjuje se visina plaćanja za jedan posto po radnom danu kašnjenja.

Do sada je zahtjev popunilo 93.000 korisnika, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako se od ove godine izravna plaćanja provode sukladno pravilima zajedničke poljoprivredne politike Europske unije koja zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi.

29. travanj 2024 15:58