Hrvatska
StoryEditor

Izraelci objavili video zahvale hrvatskim ‘zračnim vatrogascima‘

24. Srpanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=DKjWYhvfwVc

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a s 14 članova posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja baze poletjela su 24. studenog iz vojarne “Zemunik” te prošle godine sudjelovala u gašenju velikih šumskih požara u Australiji. Tu gestu Izraelci nisu zaboravili, pa su snimili video zahvale kolegama "zračnim vatrogascima" iz Hrvatske.

>>>Krstičević zahvalio na potpori: Ostajem potpredsjednik Vlade i ministar obrane

Uz hrvatske kanadere koji su u Izrael pristigli među prvima, za manje od 24 sata od upućivanja poziva za pomoć, u gašenju požara sudjelovale su i protupožarne zračne snage iz Grčke, s Cipra, iz Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske, prenosi magazin Hrvatski vojnik.

Hrvatski timovi, predvođeni kapetanima pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem, u četiri dana djelovanja provele se 35 sati u zraku i izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

>>>HGK: Požari neće utjecati na turističku sezonu, najveći problem nekonkurentnost

- U ime izraelskog naroda zahvaljujem vam od srca na hrabrosti i velikodušnosti… Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, dosad ste bili heroji u svojim zemljama, a sad ste heroji u našoj zemlji’, zahvalio se tada izraelski predsjednik Reuven Rivlin. Godinu dana kasnije, objavljen je i video, koji pokazuje kako gašenje požara u Izraelu izgleda iz perspektive hrvatskih pilota.

25. travanj 2024 04:21