Hrvatska
StoryEditor

Javni sektor - Headhunterima protiv rodijak-huntera

07. Siječanj 2015.

Slobodan Ljubičić Kikaš i Milan Bandić morali su završiti u pritvoru, a Sandra Švaljek potonjega naslijediti na mjestu gradonačelnika da bi se dogodilo dotad nezamislivo za uhodani mehanizam uhljebljivanja – javni natječaj za čelne funkcije Zagrebačkog holdinga.

U Kikaševu i još četiri fotelje u Upravi Holdinga trebali bi tako zasjesti ljudi izabrani na javnom natječaju koji provodi headhunting-agencija Pedersen&Partners, a traje do 19. siječnja. Traže se uobičajene kvalifikacije, od budućeg predsjednika Uprave očekuje se i iskustvo u izradi i provedbi poslovne strategije, a svi bi kandidati trebali pripremiti i program rada u svom djelokrugu. I dok je teško povjerovati da se za takve položaje objavljuje javni natječaj umjesto prokušanih klijentelističkih metoda, još je teže povjerovati da bi to trebala postati uobičajena praksa za sve državne i javne tvrtke (pod pritiskom Europske komisije, dakako).

No upravo takve najave stižu iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). – U tijeku je izrada uredbe kojom bi se propisali uvjeti i postupak odabira uprava na javnim natječajima ili s pomoću headhunting-agencija – kažu u DUUDI-ju na čelu s Mladenom Pejnovićem. Druge detalje ne otkrivaju jer je uredba kojom će se definirati kriteriji i uvjeti odabira još u nastajanju, nakon čega će se tražiti mišljenja i resornih institucija, zbog čega je teško i ocijeniti kad će operativno početi novi način odabira uprava u državnim i javnim tvrtkama.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

28. travanj 2024 01:16