Hrvatska
StoryEditor

Josipović otkrio ključ za razvoj poduzetništva

26. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Predsjednik Ivo Josipović održao je danas predavanje na temu ‘Ključni elementi potrebni za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj‘ u sklopu projekta Instituta za inovacije ‘Thinkers‘ Impact Series‘.

Josipović je predstavio trenutno stanje u gospodarstvu rekavši kako su trenutno najveći problemi nelikvidnost koja formalno iznosi oko 40 milijardi kuna, javni dug te velik i neefikasan javni sektor. Rekao je kako kupovna moć građana pada te siromaštvo građana negativno utječe na gospodarstvo. Kao primjer naveo je dug građana s blokiranim računima koji iznosi 17,8 milijardi kuna. Predsjednik je ustvrdio kako se na uzroke krize domaćeg gospodarstva trebalo reagirati ranije, a problem je nastao zbog toga što je Hrvatska problem uočila relativno kasno.

Govoreći o disproporciji uvoza i izvoza Josipović se osvrnuo na nedavni posjet hrvatske delegacije u Katar. - Rezultati su dobri, ali je sve još na razini razgovora. Sada slijedi pregovaranje i zaključivanje dogovora. - rekao je Josipović.

Kao ključ problema u gospodarstvu Josipović je istaknuo lošu investicijsku klimu, deindustrijalizaciju te podcjenjivanje malog i srednjeg poduzetništva. Kao aspekte loše poslovne klime izdvojio je administrativne zapreke, dugotrajne postupke registracije vlasništva, probleme u pravosuđu, slabu usmjerenost prema poduzetničkom obrazovanju, porezna i parafiskalna opterećenja te lošu percepciju poduzetništva kao poželjne karijere. Istaknuo je kako politika i mediji trebaju promovirati odgovorno poduzetništvo jer bez poduzetništva nema novih radnih mjesta.

Josipović je istaknuo kako je još jedan veliki problem kod poduzetništva u Hrvatskoj strah od promašaja i neuspjeha. Naglasio je kako nije sramota doživjeti neuspjeh, kako loš posao nije kazneno djelo te se unutar takvog okvira razmišljanja pojavljuje sindrom straha od odlučivanja u gospodarstvu, ali i državnoj upravi.

Josipović se osvrnuo i na pojam inovativnosti te rekao kako je to dobar trend koji treba prepoznati, oni koji ne budu inovativni teško će opstati na tržištu. Kao primjer uspješnih inovativnih tvrtki naveo je Tehnix, Altpro, Končar i Šestan Busch.

Josipović je zaključio kako je važno uvesti strukturne promjene u tržište rada, ustrojstvo lokalnih jedinica i javni sektor, ali i dobro iskoristiti bespovratna sredstva Europske Unije kako bi došlo do razvoja poduzetništva. Na kraju se osvrnuo na najavljeno smanjenje plaća i rekao kako suštinski vjeruje da ima prostora za pravednije provođenje smanjenja i mogućnosti distinkcije onih koji imaju dobre plaće i onih koji primaju minimalac.

30. travanj 2024 12:40