Hrvatska
StoryEditor

Jurčić: Ulaganjem u energetiku nećemo ništa supstituirati

18. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Aktualna vlast u prvih se sedam mjeseci ponašala antipoduzetnički i u tome je prednjačio ministar financija Linić napadima na poduzetnike i poslovni sektor, kazao je ekonomski analitičar Velimir Šonje gostujući u današnjem Obračunu kod tportala.

I Šonje i Ljubo Jurčić, koji je sudjelovao u raspravi na tportalu, smatraju da se Krugmanov recept pojačane potrošnje kao recept izlaska iz krize ne mogu tek tako preslikati kod nas. - Za razvijenu Europu vrijede Krugmanove poruke da trebaju trošiti više, odnosno za SAD da zadrže potrošnju. Dilemu trošiti ili štedjeti može imati SAD ili EU, ali čitav niz manjih zemalja nema. Nisu naši stupnjevi slobode nisu toliko veliki kao u Njemačkoj. Naš javni dug je relativno visok - upozorio je Šonje.

- U maloj zemlji kao što su Hrvatska ili Belgija, dizanjem potrošnje povećavate vanjski dug. U Hrvatskoj treba zadržati potrošnju ili povećati je ali samo da ciljno završi u našoj proizvodnji - kazao je Jurčić.Na primjedbu moderatorice Alemke Lisinski da se u Hrvatskoj prečesto ocrnjuje neoliberalizam, Jurčić je kazao da ga on ne ocrnjuje, naglasivši da nije za potpuno slobodno tržište. ‘Ovo kod nas nije neoliberalizam. U Europi i SAD nema neplaćanja računa, ili neisplata plaće, ovo kod nas je lopovluk i robovlasništvo.‘

Što se tiče državnih investicija i vladinog plana da se njima pokrene gospodarstvo, Šonje je rekao one same po sebi nisu dobre ili loše, nego ovisi kako su pripremljene. - Ovo što nova vlada promovira, načelno ne vidim problem oko ulaganja u energetiku. Ali ni autoceste nisu bila loša ideja, no gradilo ih se prebrzo, akumulirala se korupcija i gradilo se gdje je bilo ekonomski neopravdano. Državne investicije su u pravilu loše pripremljene i pod utjecajem lobija - rekao je.

I Jurčiću je skeptičan prema uspjehu investicija u energetski sektor.- Ključni cilj je povećati zaposlenost i domaću proizvodnju. Ulaganjem u energetiku nećemo ništa supstituirati. U termoelektranama je većina opreme uvozna kao i gorivo - rekao je Jurčić. Nećemo biti konkurentni, smatra Jurčić, jer nedostaje dobre državne industrijske politike.

24. travanj 2024 13:13