Hrvatska
StoryEditor

Kako do novca iz EU fondova kad nema dobre komunikacije države s lokalnom razinom?

02. Listopad 2014.

Država mora jasnije i češće komunicirati s razvojnim agencijama kao ključnim dionicima u povlačenju sredstava iz europskih fondova, priopćeno je sa sastanka predstavnika 20 županijskih razvojnih agencija održanog u Hrvatskoj zajednici županija.

Predstavnici agencija smatraju da bi se komunikacija između državne te reginalne i lokalne razine trebala pojednostaviti i ubrzati uz istovremeno osiguravanje jednoznačnih i točnih informacija, jer, kako ističu, praksa pokazuje da lokalna i regionalna razina imaju dobre i vrijedne projektne ideje, no da se one možda neće ostvariti u ovom programskog razdoblju zbog nepostojanja ili preskupe tehničke dokumentacije ili pak zbog neiskustva u provođenju projekata financiranih iz europskih fondova.

Komunikacija države s regionalnom i lokalnom razinom često je bila ograničena, bez jasnih smjernica i s vrlo puno nejasnoća. Vrlo često su informacije prosljeđivane nakon što je nešto već bilo odlučeno, bez mogućnosti da lokalna i regionalna razina daju svoje komentare ili svoj doprinos vezano uz programiranje fondova, stoji u priopćenju.

Predstavnici razvojnih agencija naglašavaju da su njihove agencije ključne u povlačenju europskih sredstava kroz projekte Europske unije i u provođenju razvojnih mjera čime znatno utječu na razvoj lokalnog poduzetništva, porast zaposlenih i podizanje konkurentnosti svake županije. Strukturne i kohezijske fondove stroga smatraju velikom prilikom i izazovom u pogledu financiranja razvojnih projekata regija u budućem operativnom razdoblju do 2020. godine.

Jedan od ključnih budućih koraka je uspostava jakih struktura za upravljanje fondovima i razvoj kvalitetnih kapitalnih projekata razvoja prema strateški određenim prioritetima pametne specijalizacije koji bi trebali pružiti vjetar u leđa razvoju malog i srednjeg poduzetništva, posebice u sferi izvozno orijentirane prerađivačke industrije, navodi se u priopćenju.

25. travanj 2024 17:57