Hrvatska
StoryEditor

Karamarko: HDZ je već napravio previše ustupaka, imamo elemente da uđemo u novo preslagivanje

04. Lipanj 2016.
Piše:
Branimir Kovač

Sjednica predsjedništva HDZ-a završila je nešto prije 15 sati, a trajala je tri sata dulje nego što je planirano. Nakon toga uslijedila je sjednica Središnjeg odbora koji je potvrdio zaključke Predsjedništva.

Nakon završetka višesatnih sastanaka, novinarima se obratio šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Imamo elemente da uđemo u novo preslagivanje", rekao je Karamarko. Kaže da će se dogovoriti o tome kako će opozvati premijera Tihomira Oreškovića. "HDZ je već previše ustupaka napravio i ne možemo tako raditi. Tako bi omogućili da Orešković i dalje vodi Vladu HDZ-a i MOST-a, a bez čelnika obje strane, to je nesuvislo. Orešković nema bez nas uporište u parlamentu. Neobična situacija", kaže Karamarko kako prenosi N1.

Rekao je da ne želi da im se ovo iskustvo ponovi, "Ne daj Bože", te da velika koalicija više nije opcija.

"Ovo je vrlo ozbiljan posao, a ne radi se o tome hoće li netko s nekim ići na roštilj."

"Razradit ćemo tehniku, pustite to sad nama", rekao je Karamarko o načinu na koji će otići Orešković. "Ono što je bitno jest da sam ministrima uputio poruku da rade svoj posao - kao da se ništa ne događa. Ovaj politički folklor manje je važan, važno je da ministarstva dalje rade."

Središnji odbor potvrdio je imenovanje Domagoja Ivana Miloševića glavnim tajnikom stranke, Domagoja Maroevića političkim te Mire Kovača međunarodnim tajnikom HDZ-a. Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.

Stranački kuloari govore kako je bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a. Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, kako neslužbeno prenosi Jutarnji, inicirao je burnu i dramatičnu raspravu na sjednici Predsjedništva HDZ-a, a navodno je zatraženo i da se Karamarko povuče s mjesta prvog potpredsjednika Vlade.

 

18. travanj 2024 09:45