Hrvatska
StoryEditor

Komisija traži ukidanje ‘bezuvjetnog veta‘, izmjenu zakona o Ini

08. Prosinac 2016.

Europska komisija je službeno zatražila od Hrvatske da izmijeni zakon iz 2002. o privatizaciji Ine – Industrije nafte d.d. (zakon o INI) jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana, navodi se u priopćenju o mjesečnom paketu odluka Komisije koje mogu rezultirati pokretanjem sudskih postupaka protiv država članica.

INA-Industrija nafte d.d. najveće je hrvatsko poduzeće za opskrbu energijom, djelomično u vlasništvu hrvatske vlade. Prema Zakonu o INI državi su dodijeljene posebne ovlasti u tom društvu, uključujući pravo na veto u slučaju odluka društva koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag. Posljedica toga je situacija da dioničari ne mogu utjecati na važne odluke društva razmjerno svojim udjelima, što može odvratiti potencijalne ulagače od ulaganja u INU.

Rok od dva mjeseca

Komisija smatra da takve posebne ovlasti predstavljaju ograničenje slobodnog kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana koje se na temelju UFEU-a ne može opravdati. Iako je zaštita sigurnosti opskrbe energijom cilj kojim bi se mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u UFEU-u, čini se da bezuvjetno pravo veta koje je država dobila prema zakonu o INI nadilazi ono što je nužno i proporcionalno za postizanje tog cilja. Hrvatska nadležna tijela obvezala su se da će zakon o INI uskladiti s pravom EU-a prije pristupanja EU-u, ali ga još uvijek nisu izmijenila. Današnji je zahtjev u obliku obrazloženog mišljenja. Ako Hrvatska u roku od dva mjeseca zakon o INI ne uskladi s pravom EU-a, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a.

29. travanj 2024 05:45