Hrvatska
StoryEditor

Lalovac: Ogorčen sam, niti nakon šest mjeseci banke nisu ništa ponudile

26. Svibanj 2015.

Ministar financija Boris Lalovac izrazio je u utorak nezadovoljstvo time što banke još uvijek nisu ponudile prijedloge za rješenje problema građana s kreditima vezanim uz švicarski franak te, ako ih uskoro ne iznesu, najavio izradu sveobuhvatnog zakona o stambenom kreditiranju

S druge strane, iz Hrvatske udruge banaka (HUB) objavili da će "poduzeti sve da s institucijama države pronađu konstruktivno i trajno rješenje za korisnike stambenih kredita u švicarskim francima".

Lalovac: neozbiljno je što banke nisu još ništa ponudile

- Razočaran sam jer nakon šest mjeseci banke nisu još ništa ponudile. Za mene je to vrlo neozbiljno budući da znaju da je problem u njihovim bilancama vrlo velik i da je to stvorilo socijalne tenzije u društvu. Nisam samo iznenađen već i ogorčen jer cijelo vrijeme govore da će to biti i da samo što nisu, traže ustupke od države kroz razne porezne olakšice. Mi smo rekli da smo spremni, ali da prvo želimo čuti njihovo rješenje", rekao je Lalovac u video razgovoru za Jutarnji.hr.

Neprihvatljivo mu je, kako je rekao, da netko može imati glavnicu koja je danas veća nego prije deset godina kada ju je uzimao.

- Ne postoji niti jedan sustav koji to može izdržati i zbog toga je moj prijedlog, ukoliko ne dođu s nekim konkretnim rješenjima, da idemo s jednim sveobuhvatnim zakonom o stambenom kreditiranju koji će po prvi put u Hrvatskoj regulirati vrlo jasno sve te odnose, rekao je Lalovac.

Taj zakon bi, kaže, bio puno širi i vjerojatno bi u njemu implementirali određena sudska rješenja koja su sudovi donosili. Svakako bi, istaknuo je, išli u korist potrošača.

- Potrošači, odnosno građani su ovdje slabija strana i ne mogu na sebi nositi rizik - tečajni, kamatni i rizik promjene vrijednosti kolaterala. Kada se događaju ovakvi poremećaji, morate postaviti nove odnose - koliko vam danas nekretnina vrijedi, koliko je vaš novi otplatni potencijal i koje su realne mogućnosti otplate, naglasio je ministar.

- Nedopustivo je da 2015. upadnete u dužničko ropstvo i da bankari kažu da ne mogu isknjižiti u svojim knjigama. Ja kažem da mogu jer su u doba krize u Hrvatskoj na temelju povlačenja dobiti u maticama povukli 10 milijardi kuna dobiti. Pitam odakle su stvorili tu dobit, rekao je Lalovac.

Na tom zakonu počet će raditi u lipnju. Vjeruje da će u rujnu biti u saborskoj proceduri. Vezano za presudu Vrhovnog suda, komentirao je da odluke koje kasnije kompliciraju određeni proces donošenja konačne odluke, nisu odluke koje zadovoljavaju sustav. S ovime će se, upozorio je, gomilati jako puno troškova i to će u konačnici ponovno netko morati platiti.

- U razgovoru s Ministarstvom pravosuđa probat ćemo vidjeti kako dogovoriti s poslovnim bankama i vidjeti kako ono što je Vrhovni sud donio implementirati u sustav. Mislim da bi trebalo ići na jedinstveno rješenje, a ne u pojedinačne tužbe jer će one samo iscrpiti ljude sustav i administraciju, poručio je ministar.

HUB: čekamo termin

Upitani za komentar današnje izjave ministra Lalovca iz HUB-a su odgovorili da će "s obzirom na socijalni trenutak u kojemu se Hrvatska nalazi, banke poduzeti sve da s institucijama države pronađu konstruktivno i trajno rješenje za korisnike stambenih kredita u švicarskim francima".

Drže kako se rješenje treba temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i pravične podjele troška te podsjećaju da su i Europska komisija, Svjetska banka i MMF istaknuli da rješenje treba biti socijalno osjetljivo. Navode i kako je "u nastavku rada na mogućim rješenjima HUB Ministarstvu financija već predložio održavanje novog sastanka u cilju dogovora za sve daljne korake" i da čekaju termin.

- Što se tiče zakona o stambenom kreditiranju, čije se donošenje najavljuje, on se ionako mora donijeti jer tako nalaže europska direktiva. Nadamo se da će se u zakonu primijeniti standardi upravo onako kao što ih postavlja direktiva (bez dodatnih netržišnih ili administrativnih ograničenja), kaže se u izjavi HUB-a.

22. svibanj 2024 02:22