Hrvatska
StoryEditor

Laslo zamolio novinare da ga najave kod premijera

25. Listopad 2012.

Predstavnici Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka danas su zatražili prijem kod premijera Zorana Milanović kako bi mu iznijeli svoje probleme i zahtjeve za rješavanje problema u sektoru, nakon što na jučerašnjoj desetsatnoj sjednici Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede nisu postigli dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka.

Čelnik Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo uoči sjednice Vlade novinarima je pred Banskim dvorima podijelio priopćenje u kojem se navodi kako žele ‘skrenuti pozornost visokim dužnosnicima kao i saborskim zastupnicima na alarmantno stanje u mljekarstvu‘.

- Molim vas da naš pismeni prijedlog sa zahtjevima uručite premijeru prije ili nakon sjednice Vlade, da primi našu delegaciju. Mi čekamo njegov prijem, na drugačiji način nismo mogli do njega. Situacija je ozbiljna ne samo za nas proizvođače, već i za građane kao potrošače -rekao je Laslo novinarima. Ako im se ne pomogne, kazao je Laslo, Stožer će se ponovno sastati i donijeti konačnu odluku o daljnjim akcijama.Nije želio konkretno reći kakvi će to biti potezi dok se ne vidi što će riješiti u Vladi i Saboru, no plan je, kao što su ranije najavljivali, blokada granica.No, ako se bude išlo u blokadu granica neće se ometati građani u prolazu već samo cisterne koje uvoze mlijeko i narušavaju proizvodnju domaćeg mlijeka, istaknuo je Laslo.Ponovio je kako će se, ako se problem ne riješi, u ovoj godini ugasiti 11 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača mlijeka. - A onda naši građani i ministar, tko god on bio, neće moći štititi interese građana prilikom kreiranja cijene na trgovačkim policama - kazao je.

Dodao je i da, ako se ministar poljoprivrede toliko brinuo za građane, onda je trebao u veljači, kada je mljekarska industrija skinula cijenu mlijeka za 51 lipu, reći prerađivačima da skinu cijenu svojih mliječnih proizvoda za isti iznos.

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede, koja je trajala više od deset sati, do prije ponoći, nije postignut nikakav konkretan dogovor pa proizvođači nastavljuju s obustavom isporuke mlijeka i ne isključuju mogućnost blokade granica.Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davorin Blažić nakon sastanka je izjavio da nije prihvaćeno ništa što su seljaci predlagali.

- Zahtijev za otkupnu cijenu mlijeka od 4,05 kuna po litri spustili smo na 3,5 kuna, nije prihvaćeno, prerađivači nude 2,43 kune što je seljacima neprihvatljivo - kazao je.

29. travanj 2024 16:19