Tehno
StoryEditor

Mliječna industrija pred novom disrupcijom

04. Rujan 2022.

Mljekarima i stočarima kao da nije dovoljno što suša prijeti urodu i uzgoju, a cijene krmne hrane i gnojiva lete u nebo, nego ih sad još provociraju proizvođači sintetičnog mlijeka. Sve ih je više. I ne trebaju ni krave ni druge životinje da bi proizveli umjetno mlijeko koje može imati isti biokemijski sastav kao i životinjsko, ali se uzgaja s pomoću nove biotehnološke tehnike poznate kao 'precizna fermentacija' koja proizvodi biomasu uzgojenu iz stanica.

U proizvodnji sintetičnog mlijeka nema problema s emisijama metana, ne treba se brinuti ni oko dobrobiti životinja, a reklimiraju ga da ima isti okus, izgled i nudi isti osjećaj kao i normalno mlijeko. Među onima koji su već navalili na tržište su, primjerice, američka tvrtka Perfect Day koja proizvodi proteine ​​bez životinjskog porijekla napravljene od mikroflore, od kojih se zatim izrađuje sladoled, proteinsk prah i mlijeko.

Australska tvrtka Eden Brew, izvještava portal ScienceAlert, razvija sintetičko mlijeko s pomoću tehnogije iza koje stoji australska državna agencija CSITO. Postupak počinje s kvascem i koristi se preciznom fermentacijom za proizvodnju istih bjelančevina koje se nalaze u kravljem mlijeku. Da bi dobili konačni proizvod tj. umjetno mlijeko toj proteinskoj bazi dodaju minerale, šećere, masti i arome. Baš zvuči ukusno i zdravo.

26. travanj 2024 09:01